Tokom prethodne sedmice Filmski centar Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija, kao i sa Opštinom Berane i Opštinom Herceg Novi, svečano otvorio dvije digitalizovane bioskopske sale koji rade u sklopu centara za kulturu pomenutih opština.

 

Centar za kulturu u Beranama je dobio je savremenu digitalnu opremu za prikazivanje filmova. Na otvaranju prikazani kratkometražni filmovi crnogorskih autora Senada Šahmanovića („Umir krvi“ i „Put“) i Bojana Stijovića („Peloid“).

 

 

Takođe, ovom prilikom upriličen je sastanak direktora i predstavnika bioskopskih prikazivača na kojem je potpisan Memorandum o saradnji u oblasti audiovizuelne kulture i kinoprikazivačke djelatnosti koji za cilj ima sprovođenje aktivnosti mreže kinoprikazivača Crne Gore. Inicijativa za potpisivanje ovog memoranduma je potreba za razvijanjem međuinstitucionalne saradnje, neophodnost da se uspostavi bliža saradnja u oblasti audiovizuelne kulture i kinoprikazivačke djelatnosti, kao i značaj bližeg povezivanja pravnih i fizičkih lica koja su registrovana za obavljanje ove djelatnosti. Sastanku su, pored direktorice Filmskog centra Aleksandre Božović i predsjednika Opštine Berane Damjana Ćulafića, prisustvovali i predsjednik Mreže kinoprikazivača Srbije Boban Stefanović, kao i predstavnici Centara za kulturu i kinoprikazivačku djelatnost iz Bara, Kotora, Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Tivta, Bijelog Polja i Mojkovca.

 

 

Na svečanom otvaranju digitalizovanog bioskopa u Dvorani Park u Herceg Novom prikazan je turski film „Karanfili i karanfilići“ reditelja Bekira Bulbula, u saradnji sa predstavnicima Turske nacionalne radio televizije koji su na poziv Filmskog centra boravili u Crnoj Gori.

 

Na ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, načelnik u Direkciji za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija Petar Kovačević, direktor TRT Sinema Faruk Guven, kao i direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović, koja je istakla da je projekat digitalizacija bioskopa u Crnoj Gori započet 2019. godine zajedničkim djelovanjem Ministarstva kulture, Filmskog centra, lokalnih samouprava i centara za kulturu, kao jedan od prioriteta u petogodišnjem planu Nacionalnog programa za razvoj kinematografije 2018-2023. godine.

 

 

„Večeras kada smo se okupili da proslavimo ponovni početak prikazivanja filmova u Dvorani Park možemo slobodno reći da smo u proteklih, ni malo lakih, pet godina zajedničkim pregalaštvom bili odgovrni kao javne institucije kulture na svim nivoima i održali kontinuitet u realizaciji projekata digitalizacije bioskopskih sala u centrima za kulturu širom zemlje. Uspjeli smo da pokrenemo prikazivačku djelatnost od krajnjeg sjevera zemlje do primorskih gradova“, naglasila je Božović. Ona je dodala da je Filmski centar Crne Gore, u cilju podrške razvoju i povećanju gledanosti domaćih i evropskih filmova u bioskopima, a u okviru osnivanja mreže filmskih prikazivača, izradio devet programa za razvoj deficitarnog kadra u oblasti kinematografije, od kojih se jedan odnosi i na kinooperatere i trenutno je u fazi implementacije.