Juče je u okviru 47. Mojkovačke filmske jeseni održana panel diskusija “Film se vraća na sjever – distribucija i mogućnosti u centrima za kulturu” koja je imala za cilj pronalaženje uzroka za probleme sa kojima se suočavaju centri za kulturu na sjeveru u pogledu održivosti bioskopa i prikazivanja filmova na velikom platnu, kao i otklanjanje nedoumica vezanih za digitalizaciju bioskopa i distribuciju filmova.

Panel diskusiju u organizaciji Filmskog centra Crne Gore, Centra za kulturu Mojkovac i festivala Mojkovačka filmska jesen su vodili: Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore; Milija Šćepanović, reditelj i koordinator kulturnog programa Kulturnog centra Bar; Igor Stanković, direktor distributerske kuće „MegaCom Film“ i Igor Gordić, ispred distributerske kuće „ArtVista“, a učestvovali su i direktori  svih centara za kulturu sa sjevera Crne Gore.

 

 

Ističući da je Filmski centar od 2019. godine u saradnji sa Ministarstvom kulture digitalizovao 5 bioskopa u sklopu centara za kulturu (Mojkovac, Bijelo Polje, Tivat, Kotor i Bar), te da se trenutno u procesu digitalizacije nalaze sale u Kolašinu, Beranama, Nikšiću, Pljevljima, Pluzinama, Herceg Novom, Cetinju i Ulcinju, direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović je dodala da umrežavanje i komunikaciju između kulturnih centara vidi kao ključnu kariku ka oživljavanju bioskopa. Istakla je i da inicijativa za umrežavanjem mora da krene od centara za kulturu ka Filmskom centru, koji će podržati sve napore da se publika na sjeveru vrati u bioskope.

 

 

Kao uspješan primjer digitalizacije naveden je Centar za kulturu Bar, čiji je koordinator kulturnog programa Milija Šćepanović istakao da je za prvih 6 mjeseci 2022. godine kontinuiranim bioskopskim projekcijama ostvareno 23.500 posjeta bioskopu.

Igor Stanković, direktor distributerske kuće „MegaCom Film“, istakao je važnost decentralizacije kulture i kulturno-umjetničkih manifestacija, kao i ulaganje u marketing i promociju filmova koji neizostavno doprinose održivosti kinoprikazivača. Kao i ostali, i Stanković je potencirao kontinuitet u repertoaru jer je to jedini način da se, čak i u malim sredinama, obrazuje, oblikuje i njeguje raznovrsna filmska publika. Predstavnik „ArtVista“ distributerske kuće Igor Gordić je preporučio prisutnima da je važno osnivanje mreže kinoprikazivača upravo radi boljeg organizovanja i dobijanja uslova za kino projekcije.

 

 

Na kraju panela, učesnici su se saglasili da je kao prvi korak ka potrebno otkloniti i riješiti fizičke nedostatke biopskopskih sala na sjeveru, ući u proces parcijalne do potpune digitalizacije sala, zatim osnovati mrežu kino prikazivača i osmisliti repertoar i krenuti u prikazivanje filmova. U svakom od navedenih koraka Filmski centar će biti pouzdan partner Centrima za kulturu na sjeveru.