Kratkometražni igrani film “Peloid” reditelja Bojana Stijovića prikazaće se u okviru 12. Festivala Mediteranskog filma u Splitu, kao dio takmičarskog programa, u nedelju 16. juna 2019. godine.

Film će u junu imati i svoju američku premijeru, na Palm Springs International Short festivalu, zahvaljujući kom je dobio mogućnost da se potencijalno kvalifikuje za najprestižniju filmsku nagradu Oscar, Američke akademije za filmsku umjetnost i  nauku.

“Peloid” će svoj festivalski put nastaviti i u narednim mjesecima, te će se u julu prikazati u Bajinoj bašti, na 6. Bašta Fest-u zajedno sa filmovima iz Danske, Švedske, Poljske, Austrije, Francuske, SAD, Kanade, Belgije, Grčke, Italije, Irana, Holandije, Islanda i regiona. Festival je takođe takmičarskog karaktera.

 

 

U filmu igraju Stefan Bošković, Ljubomir Đurković i Jovana Vujošević. Film ,,Peloid’’ je podržan od Filmskog centra Crne Gore i opštine Herceg Novi. Producenti filma su Ivan Đurović i Maja Kecojević, dok autorsku ekipu čine: direktor fotografije Strahinja Marković, montažer Ivan Milosavljević, kostimograf Marija Janošević, scenograf  Nusret Djoković, šminka Nataša Sevčnikar, dizajneri zvuka Alen Duš i Stevan Masnec. Scenario potpisuju Stefan Bošković i Bojan Stijović.

 

Sinopsis filma: Roman je profesor klavira u srednjoj školi. Nakon što ostane bez posla, ubrzo se razvodi i od žene. Odlazi na putovanje u Institut za fizikalnu medicinu, u  dugo odlaganu posjetu ocu kojeg nije vidio godinama. Ispostaviće se da to nije samo obična posjeta.