Peti SEANEMA FILM FESTIVAL, koji će biti održan od 18. do 22. septembra 2019. godine u Ulcinju, otvara crnogorska premijera filma “Delegacija” reditelja Bujara Alimania, koji će biti gost festivala. Takođe, gosti su i glumci Viktor Žusti i Ndričim Džepa i producent Emir Gramo Turkeši.

Film je koprodukcija Albanije, Francuske, Grčke i Kosova, a priča je smještena u 1990. kada komunistički režim u Albaniji još pokušava da zadrži vlast. Evropska delegacija dolazi u Tiranu da nadgleda sprovođenje reformi Vlade – a to je glavni preduslov kako bi Albaniji odobrili članstvo u OEBS-u. Film će biti prikazan u 20h ispred Arheološkog muzeja u Starom gradu u Ulcinju, u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma.

Na ovogodišnjem festivalu, čiji je moto IN/EXCLUSION, a tradicionalno organizuje ulcinjska NVO „Ja djelujem“ (iAct), biće prikazano osam filmova u takmičarskoj selekciji, u kojima je spojen umjetnički kvalitet i aktivistički pristup društveno – angažovanim temama.

Filmovi “Agina kuća” rediteljke Lendite Zeqiraj, “Otvorena vrata” reditelja Florenca Papasa i “Zaposlena” reditelja Nikosa Labôta će takođe imati crnogorske premijere. Osim njih za nagradu takmiče se i filmovi iz Crne Gore “Ti imaš noć” reditelja Ivana Salatića, “Grudi” rediteljke Marije Perović, “Između dana i noći” reditelja Andra Martinovića i film iz Slovenije “Posljedice” reditelja Darka Štantea.

Selektorke takmičarske selekcije dugometražnih igranih filmova su Drita Llolla, direktorica Seanema Film Festivala i Jelena Mišeljić, koja je programska konsultantkinja.

Na SEANEMA Film Festivalu biće prikazano oko četrdeset dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova. U glavnim takmičarskim kategorijima festivala, dugometražnog i kratkometražnog filma, biće prikazane najnovije produkcije iz Crne Gore, regiona, Evrope i svijeta uz specijalan dodatak programa igranih i dokumentarnih filmova u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i EU Info centrom u Crnoj Gori kao i najboljih kratkih evropskih filmova u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom (Short Matters! program). U fokusu ovogodišnje edicije su filmska ostvarenja iz Albanije i regije Pulje, program koji podržava CIRCE (Zajedničke inicijative za promociju filmske djelatnosti na teritoriji Italija – Albanija – Crna Gora) projekat INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje.

I ove godine na festivalu biće edukativni program za srednjoškolce koji Festival organizuje uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Filmskog centra Crne Gore.