Danas je u Hotelu CUE u Podgorici počeo trening program MIDPOINT Intensive Montenegro, namijenen filmskim profesionalcima iz Crne Gore, koji razvijaju projekte dugometražnih igranih filmova. Program je kreiran u saradnji MIDPOINT Instituta iz Češke, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Creative Europe MEDIA Deskom Crne Gore.

Tokom četvorodnevne radionice, filmski timovi će raditi na kreativnom razvoju scenarija, kao i na produkcijskim aspektima njihovih projekata. Nakon programa, uslijediće i online konsultacije sa mentorima, a u skladu sa potrebama svakog od projekta koji budu učestvovali. Radionica se sastoji od grupnog rada mentora i polaznika, sa predavanjima, a za mentore su odabrana dva filmska stručnjaka iz Evrope – Christian Routh, skript supervizor iz Velike Britanije i Pavla Janoušková Kubečková, producentkinja iz Češke.

 

 

Na početku radionice, učesnike i predstavnike MIDPOINT-a pozdravila je direktorica Filmskog centra, Aleksandra Božović, koja je poželjela dobrodošlicu i produktivne nastupajuće dane selektovanim timovima. Marija Nikčević, savjetnica za međunarodnu saradnju i promociju u Filmskom centru, zahvalila je MIDPOINT-u na dobroj saradnji i nastavku programa koji se, kroz ranije partnerstvo ove dvije organizacije, pokazao kao izuzetno koristan za reditelje, scenariste i producente sa projektima u razvoju.

 

 

MIDPOINT Intensive Montenegro se realizuje od 21. do 24. novembra 2023. godine u Podgorici, a u okviru ovog trening programa biće obučena četiri tima od po tri učesnika.

Za ovogodišnje izdanje programa, MIDPOINT je, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, selektovani su sledeći projekti i timovi:

 

  • TRANSFER  (Atomic Production)

– Gana Čomagić, rediteljka

– Rade Vukčević, scenarista

– Ivan Čojbašić, producent

 

  • MATURA  (Galileo Production)

– Nikola Vukčević, reditelj

– Milorad Radenović, producent

 

  • JAGLIKA  (KA Productions)

– Andrija Mugoša, reditelj

– Armin Behrem, scenarista

– Iva Kasalica, producentkinja

 

  • SKARABEJ  (Far Production)

– Mladen Vujačić, reditelj

– Hajdana Baletić, scenaristkinja

– Nemanja Popović, producent

 

 

Takođe, 23. novembra u 17h, u organizaciji Creative Europe MEDIA Deska Crne Gore biće održan i masterklas na temu pisanja scenarija, pod nazivom “The Tools of Screenwriting and Dealing with the Industry“, koji će održati Christian Routh.

Masterklas je otvoren za javnost, a namijenjen je svima koji se interesuju ili bave pisanjem scenarija i žele da prošire svoje vidike i vještine u ovoj oblasti.

Kompletan program realizuje se na engleskom jeziku.

Detaljnije o programu i učesnicima možete čitati u MIDPOINT Intensive Montenegro 2023 brošuri.

 

Ekipa projekta “Transfer”