U subotu, 27. avgusta počelo je snimanje dugometražnog dokumentarnog filma „Stepo“ na Aljasci.

Autorska i produkcijska ekipa koja se sastoji od reditelja i producenta Tajlera Gejtsa, koproducentkinje Gane Čomagić i direktora fotografije Ivana Čojbašića, otpočela je prvi dio snimanja filma. Producentska kompanija koja stoji iza projekta je “Gates Media Solution”.

Ovo je prva od tri faze snimanja koje se očekuju u narednom periodu. Snimajuće lokacije su: Anchorage, Fish Creek, Fairbanks, Juneau i Skagway.

Projekat “Stepo” prethodno je dobio podršku od Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje dugometražnih dokumentarnih filmova.

 

 

Ovo je film o ocu, njegovom sinu, o njihovom putovanju i traganju za boljim životom, ali i stvaranju porodice daleko od svoje domovine. Gradeći svoj put, izgradili su bolju budućnost i za cijelo društvo. Marko Stijepović iz Risna se, dok je Boka Kotorska bila pod okupacijom Austougarske, krišom ukrcao na brod za Ameriku u potrazi za novim svijetom, novim mogućnostima i novim životom. Nije ni sanjao da će njegove odluke, borbenost i porodica uticati na sudbinu jedne cijele zemlje. Marko Stijepović postaje Mike Stepovich, čovjek koji traga za zlatom duž rijeke Klondajk na Aljaski, spašava brojne živote i dobija nadimak “Wise Mike”. Njegov najstariji sin Mike Stepovich Jr. postaje guverner i najuticajniji lider u zemlji koji vodi žustru borbu za državnost Aljaske i ukidanje segregacije u Americi. Uz veliku podršku građana, guverner Stepovich se suprotstavlja najmoćnijim senatorima u SAD-u. Koristi svoje pregovaračke vještine i karakter da ubijedi Američki kongres i predsjednika Eisenhowera da Aljaska treba da postane 49-ta država SAD-a. Guverner Stepovich uspijeva u tome i ulazak Aljaske u savez postaje prekretnica za usvajanje Akta o građanskim pravima u Americi kojim rasna diskriminacija postaje federalno i nacionalno krivično djelo. Borbenost za pravdu ali i upornost čovjeka sa korijenima sa juga Crne Gore moraju ostati zapamćeni u istoriji jer je upravo time promijenio sudbinu Aljaske, stao na put segregaciji i otvorio vrata pokretu za građanska prava u Americi.