Četvrto izdanje Balkan Film Marketa održava se ove godine od 12. do 15. novembra u Tirani. Albanski, regionalni i evropski filmski profesionalci na ovom filmskom događaju imaju priliku da razmijene iskustva i dogovore nove saradnje, kroz aktivnosti koje će se, zbog epidemiološke situacije, ove godine dijelom realizovati u online formi.

U okviru programa Pitch Balkan, jednog od najvažnijih programskih segmenata ovogodišnjeg marketa, predstaviće se 9 novih projekata, među kojima je i crnogorski film „Planeta 7693“ reditelja Gojka Berkuljana, prema scenariju Ane Vujadinović, a čiji je producent Marko Jaćimović.

Podsjetimo da je ovaj projekat nedavno nagrađen na prestižnom Kids Kino Industry forumu u Varšavi. Projekat je osvojio besplatno učešće na sljedećem izdanju Kids Kino.Lab programa, posvećenom razvoju scenarija. „Planeta 7693“ je prethodno podržana za razvoj scenarija i projekta od strane Filmskog centra Crne Gore, kao i na konkursu za filmove za djecu i omladinu koji su po prvi put organizovali Ministarstvo kulture Crne Gore i Filmski centar.

BFM 2020 ima za cilj da umreži profesionalce iz svih oblasti audiovizuelne industrije, sa Balkana i Evrope.

Ovogodišnji Balkan Film Market organizuje se u saradnji sa Albanskim filmskim centrom i Ambasadom Francuske u Albaniji. Partneri marketa su i filmski centri iz regiona.

Zvanični program Balkan Film Marketa uključuje niz radionica, prezentacija i panela koji se odnose na nove tendencije u ovoj oblasti i perspektive za regionalni razvoj audiovizuelnog sektora. Balkan Film Market najprije i najviše je fokusiran na filmske priče sa Balkana koje su primarno usmjerene na balkansku publiku.

Detaljnije o programu Balkan Film Marketa u Tirani, možete naći ovdje.