Radio televizija Crne Gore, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Opštinom Šavnik, organizuje prvo izdanje festivala televizijskog i filmskog scenarija pod nazivom „Vrijeme stvaranja“. Festival je otvoren u kući Borislava Pekića u Šavniku.

Festival televizijskog i filmskog scenarija omogućiće autorima scenarija da, tokom tri višednevne sesije, razvijaju scenarija za televizijske i filmske igrane forme, a sve pod mentorstvom eminentnih stvaralaca iz oblasti filma. Mentori su reditelj i scenarista Faruk Lončarević, dekan Akademije Scenskih Umjetnosti u Sarajevu i crnogosrki nagrađivani pisac i scenarista Stefan Bošković.

Urednik kulturno umjetničkog programa TVCG, Senad Šahmanović, kazao je da je cilj festivala podizanje kvaliteta dramskog programa, pospješivanje inovativnosti i kreativnosti kod mladih.

 

 

 

Selekciona komisija je odbrala sedam projekata, koji će se razvijati kroz pomenute tri sesije.

Prva sesija festivala održava se od 21. do 25. jula u Šavniku, druga online u septembru, a završna u Podgorici i Šavniku tokom oktobra ove godine.

 

 

Na samom kraju finalne sesije Radio televizija Crne Gore će u Šavniku organizovati dodjelu nagrada za najbolje projekte. Nagrade su otkupnog tipa i to:

  • Prva nagrada: 4.000,00 EUR (bruto) – otkup prava na realizaciju projekta na određeno vrijeme
  • Druga nagrada: 2.000,00 EUR (bruto) – ugovor o razvoju scenarija na određeno vrijeme
  • Treća nagrada: 1.000,00 EUR (bruto) – ugovor o razvoju scenarija na određeno vrijeme

 

 

Svečana dodjela nagrada će biti održana nakon treće sesije u Podgorici.

Pored ovih aktivnosti predviđene su i projekcije recentnih crnogorskih filmova, koje će biti organizovane svake večeri na trgu u Šavniku. Filmske projekcije biće održane od 23. do 25. jula.

Na otvaranju festivala, prisutnima su se obratili direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović, predsjednik Opštine Šavnik, Jugoslav Jakić i generalni direktor RTCG, Boris Raonić.