Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma – UnderhillFest svečano će biti otvoreno 22. septembra u 20 sati, u Velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke.

Festival će biti otvoren projekcijom filma “Pomirenje” u režiji Marije Zidar. Film je bio selektovan za takmičarsku selekciju NEXT:WAVE, jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u Evropi – CPH:DOX u Kopenhagenu, a nastao je u koprodukciji Slovenije, Crne Gore, Srbije i Kosova. Kao crnogorska manjinska koprodukcija, prethodno je podržan i od strane Filmskog centra Crne Gore.

Podgorička publika će na platou Muzičkog centra Crne Gore i u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” od 22. do 30. septembra moći da pogleda više od 20 ostvarenja. Filmovi su, kao i ranije, podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku, a selektor festivala je Vuk Perović.

U okviru Underhill Festa, već šestu godinu za redom, biće održan i trodnevni program U FOKUSU, koji festival realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava.

Žiri 12. Underhill Festa biće Lejla Dedić, producentkinja iz Bosne i Hercegovine, Dragan Nikolić, reditelj iz Srbije i Veliša Popović, producent iz Crne Gore.

Festival će ugostiti reditelje, producente i protagoniste filmova, među kojima su i rediteljka Firouzeh Khosrovani, čije je ostvarenje “Porodična rendgenska slika” dobilo nagradu za najbolji film na festivalu IDFA u Amsterdamu, a publika će moći da ga pogleda na ovogodišnjem Underhillu, kao i čuveni Hubert Sauper, reditelj filma “Epicentar”, koji je svjetsku slavu stekao 2006. godine kada je nominovan za nagradu Oskar.

Na zatvaranju će biti prikazan film “Ja, Greta” u režiji Nathana Grossmana, u saradnji sa Fondacijom “Petrović Njegoš”. Film prati uspon Grete Tunberg, koja je od djevojčice koja protestuje na ulici postala zvijezda zaštite životne sredine i simbol borbe za bolji svijet.

U okviru 12. UnderhillFesta biće održana dvodnevna regionalna konferencija o primjeni dokumentarnog filma u obrazovne svrhe, kao i Montenegro Film Forum pod sloganom “Restart”, u sklopu kojeg će biti održana dvodnevna radionica sa temama iz oblasti marketinga.

Sve razgovore sa gostima iz svijeta filma mogu se pratiti uživo, putem društvenih mreža i YouTube kanala festivala.

UnderhillFest je jedini festival dugometražnih dokumentanih filmova u Crnoj Gori, a tokom prethodnih jedanaest godina prikazivao je najznačajnija dokumentarna ostvarenja, dobitnike velikih priznanja, te otkrivao i davao podršku regionalnim i lokalnim autorima.

Program ovogodišnjeg Underhill Festa možete pronaći ovdje.