Trinaesti UnderhillFest svečano će biti otvoren 7.  juna u 20.30 sati na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici, kada će biti prikazan film “Roselinijevi” Alesandra Roselinija. Nakon otvaranja, biće održan koncert Amy’s House – Amy Winehouse Tribute banda.

Podgorička publika će u Njegoševom parku kao i u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” od 7. do 15. juna moći da vidi 25 filmskih ostvarenja – najboljih u proteklih godinu dana. Dugometražni dokumentarni filmovi su kao i ranije podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku, a filmski selektor je Vuk Perović. Novina ove godine je i selekcija sedam kratkih dokumentarnih filmova.

Partner festivala je Filmski centar Crne Gore.

Osam filmova će biti prikazano u međunarodnoj selekciji, ostvarenja koja su nagrađena na najznačajnijim svjetskim festivalima: “Kako spasiti mrtvog prijatelja” rediteljke Marusye Syroechkovskaye, “Kuda mi idemo” reditelja Ruslana Fedotowa, “Ljubav, njemačke marke i smrt” Cema Kaya, “Ljubičasta i banda pljuvača” Robina Hunzingera, “Naši otkucaji su povezani sa zvijezdama koje eksplodiraju” Jennifer Rainsford, “Ostrov – izgubljeno ostrvo” Svetlane Rodine i Laurenta Stoopa, “Terra Femme” Courtney Stephens i “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” Basilea Carré-Agostinia.

U regionalnoj selekciji biće prikazano sedam filmova: “Bez” Luke Papića, “Dida” Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, “Koreni” Tee Lukač, “Telenovela: sivo u koloru” Filipa Martinovića, “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića, “U potrazi za konjima” Stefana Pavlovića i “Žica” Tihe K. Gudac.

Žiri 13. Underhillfesta za dugometražne dokumentarne filmove biće Ognjen Glavonić – reditelj i scenarista iz Srbije, Dina Pokrajac – filmska kritičarka, urednica i direktorica Subversive Film Festivala iz Hrvatske i Ivan Čojbašić – direktor fotografije iz Crne Gore.

Osim filma “Roselinijevi”, u vantakmičarskoj selekciji dugometražnih dokumentarnih filmova biće prikazana dva filma: “Ispiranje mozga: seks, kamera i moć” Nine Menkes i “Fejt i Branko” Catherine Harte – kojim će biti zatvoren UnderhillFest.

Filmski selektor Vuk Perović rekao je da je novina selekcija kratkog dokumentarnog filma pod nazivom ,,7 kratkih”.  Žiri u ovom dijelu čine Sara Tomić – studentkinja Arhitektonskog fakulteta, Sara Lakićević – studentkinja Fakulteta vizuelnih umjetnosti i David Todorović – student Fakulteta dramskih umjetnosti.

 

 

Osim filmova „Da zakitim mramor cvijećem“ Sare Stijović i „Zavjet“ Mladena Ivanovića u okviru selekcije „7 kratkih“ biće prikazani filmovi „Jabuka i dve trešnje“ Mine Petrović, „Pater“ Martine Marasović, „Prilagođeni“ Dejana Petrovića, „Raseljeni“ Samira Karahode i film „Trafika“ Dore Slakoper.

Već sedmu godinu za redom, biće održan i program U FOKUSU, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava, pa će u okviru tog dvodnevnog programa u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ biti prikazani filmovi “ Ispiranje mozga: seks, kamera, moć” i „Terra Femme“.

 

 

Kao i svake godine, na UnderhillFestu biće mnogo interesantnih gostiju, među kojima i reditelji Luka Papić, Nikole Ilić, Corina Schwingruber Ilić, Filip Martinović, Tiha Gudac, kao i producenti Sabina Krešić i Bojan Palikuća.

Sve razgovore sa gostima iz svijeta filma publika će moći uživo da prati putem društvenih mreža UnderhillFesta i YouTube kanala uz podršku kompanije One. To je partner u realizaciji Teen Docs – škole dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola koja će se održavati u prostorijama kompanije One.

Predavači na Teen Docsu biće Vuk Perović i reditelj Mladen Ivanović, a podgorička publika će moći da pogleda kratke filmove učenika i učenica posljednje veče festivala.

Predstavnica ReCan Fondacije Milica Vujović Vuković saopštila je da će tokom trajanja festivala, biti organizovano sakupljanje praznih limenki koje će predati na reciklažu. Prazne limenke ce se koristiti primarno kao instrument glasanja u Voting Box-u i dopuniti glasove publike.

UnderhillFest je jedini festival dokumentarnih filmova u Crnoj Gori, a tokom prethodnih dvanaest godina prikazivao je najbitnija dokumentarna ostvarenja, dobitnike velikih priznanja, ali i otkrivao i davao podršku regionalnim i lokalnim autorima. Festival je postao dio imidža grada i države, adresa za sve one koji žele da budu u toku sa dešavanjima u svjetskoj kinematografiji.