U okviru pratećeg programa petog izdanja Podgorica film festivala, od 16. do 20. decembra biće održana serija online susreta sa gostima Festivala. MEDIA Desk Crne Gore i ove godine je partner Festivala u realizaciji pratećih programa.

Pored MEDIA Deska, podršku ovogodišnjem izdanju Podgorica Film Festivala dao je i Filmski centar Crne Gore.

Britanski reditelj, producent i montažer Piter Veber, 16. decembra u 14 časova, održaće masterklas na temu odnosa filmske umjetnosti i zaštitne životne sredine. Najpoznatiji po svom debitantnskom filmu „Djevojka sa bisernom minđušom”, Veber je režirao i nagrađivane dokumentarne filmove o zaštiti životne sredine i prirodi „Deset milijardi” i „Zemlja: Jedan nevjerovatan dan”, koji će biti prikazani u okviru programa Retrospektiva i o kojima će biti riječi na masterklasu.

U saradnji sa MEDIA deskom Crne Gore održaće se šest online „Filmskih razgovora“. U prvom online razgovoru, 17. decembra u 12 časova, učestvovaće Ognjen Sviličić (reditelj filma „Glas” i scenarista filma „Otac”) i Danilo Šerbedžija (reditelj filma „Tereza37″). Sviličić i Šerbedžija će govoriti o njihovim filmovima koji se prikazuju u okviru festivala ali i o stanju filma u Hrvatskoj i uticaju globalne pandemije na hrvatsku kinematografiju. U 14 časova, gost će biti Greta Fornari, projekt menadžerka Torino Film Lab-a i Ivan Salatić, crnogorski reditelj. Fornari će predstaviti program TFL i mogućnosti koje se pružaju filmskim umjetnicima u vidu treninga, produkcije i distribucije. Salatić će govoriti o značaju ovakvih programa i ličnom iskustvu, imajući u vidu da je ove godine njegov dugometražni film u izradi „Otapanje vladara” nagrađen u okviru Feature Lab segmenta Torino Film Lab-a.

U petak, 18. decembra u 14 časova, gost „Filmskih razgovora” biće Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije. Knol je započeo svoju karijeru kao novinar i producent dokumentarnih filmova. Radio je na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), bio je program menadžer Berlinale Talents-a i direktor European Film Market-a. U razgovoru na Podgorica film festivalu, Knol će govoriti o ovogodišnjem izdanju nagrada Evropske filmske akademije, izazovima u doba pandemije, novim tehnologijama i mehanizmima koje Akademija ima za podršku mladim autorima i autorkama kao i o učešću žena u filmskoj industriji, ispred i iza kamere.

Narednog dana, 19. decembra u 12 časova, organizuje se razgovor sa mladom crnogorskom rediteljkom Katarinom Bulajić. Ona će govoriti o dosadašnjem iskustvu rada u pozorištu i na filmu, ali i o njenom novom dokumentarnom projektu “’gram Royalty”, koji se bavi aktuelnim fenomenom instant slave i influenserima u Crnoj Gori i region, te komentarisati poljski film “Sweat” koji je na programu Podgorica film festivala. U 14 časova istog dana, u „Filmskom razgovoru” učestvovaće mladi crnogorski filmski stvaraoci: reditelj Milorad Milatović, producent Miljan Vučelić i direktor fotografije Ivan Čojbašić. Povod razgovora su njihovi filmovi „Neko treći” i „Velika dostignuća” koji su dio programa Kratki film.

Posljednjeg dana festivala, 20. decembra u 14 časova, program „Filmski razgovori” zatvoriće Ileana D’Abra, glumica na filmu „Tamna bajka” (Favolacce). Ileana će govariti o psihičkoj i fizičkoj transformaciji tokom pripreme za ulogu Vilme kao i o iskustvu rada sa braćom D’Innocenzo (dobitnici Srebrnog medveda za najbolji scenario).

 

 

Za učešće u masterklasu i „Filmskim razgovorima” svi zainteresovani mogu se prijaviti putem linka www.podgoricafilmfestival.me/filmski-razgovori.

Masterklas i razgovori će se organizovati na online platformi Zoom. Za sve zainteresovane obezbijeđen je simultani prevod. Program moderira Gana Čomagić.

Podgorica film festival ove godine doživljava svoje peto izdanje, i uprkos ograničenjima u organizaciji izazvanim pandemijom virusa Covid19, prvi put će biti organizovan online.

Crnogorska publika će imati priliku da pogleda recentne naslove domaće, regionalne i evropske kinematografije, koji se ne mogu naći u okviru redovnog bioskopskog repertoara.