Sedmi Međunarodni filmski festival FORTECA biće otvoren na Peraškom trgu, 26. jula u 21 h i trajaće pet dana i noći do 30. jula.

U okviru Festivala biće prikazana najnovija ostvarenja nordijskih zemalja Švedske, Finske, Danske, Amerike, Kine, kao i iz regiona: Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Slovenije.

Na Trgu će biti prikazano devet novih dugometražnih igranih filmova, dok će u Crkvi Roždestva biti prikazano i dvadeset dokumentarnih i kratkih filmova, svi u takmičarskoj selekciji. Predsjednica žirija ovogodišnjeg Festivala biće prof. dr Sonja Tomović Šundić – dramaturškinja i filozof-politikolog, sa kolegama – glumcem Slobodanom Marunovićem i rediteljem Vukom Markovićem. Žiri će ocjenjivati selektovane filmove u tri kategorije: najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis i specijalne nagrade, kroz tri selekcione grupe – igrani, dokumetarni i kratki film. Biće dodijeljena i nagrada publike i nagrada za najbolji dječiji film.

Svi filmovi će imati prevod na engleski, dok će selekcija za djecu imati simultani prevod.

Gosti Festivala su filmski kritičar i reditelj Božidar Zečević i reditelj Aleksandar Hadži Đurović, autor filma “Sveta Petka – Krst u kamenu”, koji će biti prikazan posljednjeg dana Festivala – 30. jula. Festival otvara švedski film “Drugi čin”, sa poznatim švedskim glumcima Lenom Olin i Ralfom Larsgordom. Razgovori sa autorima filmova biće organizovani poslije prikazivanja filmova, dok će paneli i radionice biti realizovani svakog dana, od 12 sati na Trgu. Selekcija dokumentarnih i kratkih filmova zakazana je za 18.30h u porti Crkve Roždestva, a selekcija filmova za djecu i omladinu planirana je od 20h na peraškom trgu.

Detaljnije o programu može se naći na sajtu Festivala – www.fiffp.com

Ulaz je slobodan, ali je broj mjesta na Trgu ograničen.

FIFFP su podržali: Turistička organizacija Kotor, Grad Kotor i Filmski centar Crne Gore.