Drugo izdanje programa „ReActing as a Star“, posvećenog umrežavanju i profesionalnom usavršavanju glumaca iz regiona, biće organizovano u Bledu od 15. do 17. juna. Filmski centar Crne Gore je jedan od partnera ove međunarodne platforme koju Slovenački filmski centar organizuje u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom, CineLink programom Sarajevo film festivala, Filmmakers.eu platformom i Međunarodnim udruženjem kasting direktora. Pored Filmskog centra Crne Gore, partneri na ovom programu su i Hrvatski audiovizuelni centar, Filmski centar Srbije i Filmska agencija Sjeverne Makedonije.

 

Program „ReActing as a Star“ ima za cilj da okupi glumce, kasting direktore i agente iz regiona, a zamišljen je kao platforma na kojoj će glumci usavršavati svoje znanje i vještine, kao i biti u prilici da ostvare nove kontakte sa renomiranim glumcima, rediteljima, kasting direktorima i agentima iz regiona i cijelog svijeta. Pored brojnih glumaca iz regiona, u programu „ReActing as a Star“ ove godine će učestvovati crnogorske glumice i glumci: Marija Labudović, Petar Burić i Tihana Ćulafić.

 

 

Drugo izdanje programa počeće masterklasom koji će voditi poznata srpska glumica Branka Katić, nakon čega će uslijediti dva okrugla stola: prvi na temu kasting direktora i agenata koji će moderirati Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja kasting direktora (ICDA), i drugi koji će moderirati Nebojša Jovanović uz učešće poznatih reditelja iz regiona: Srdana Golubovića, Dubravke Turić i Damjana Kozole. Posljednjeg dana biće organizovane i dvije radionice koje će voditi renomirani kasting direktori Kasandra Han i Džeremi Zimerman, koji su sarađivali sa nekima od najznačajnijih reditelja današnjice.

 

Filmski centar Crne Gore će u petak, 16. juna, biti domaćin posebnog događaja koji će okupiti sve učesnike programa, na kome će predstaviti svoj rad i promovisati Crnu Goru kao filmsku destinaciju.

 

Podsjećamo da je prošle godine, nakon uspješno okonačnog prvog izdanja programa „ReActing as a Star“, Filmski centar Crne Gore potpisao trogodišnji Memorandum o saradnji sa partnerima iz Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zahvaljujući kome će crnogorski glumci imati priliku da učestvuju u ovom jedinstvenom programu osmišljenom upravo za njihovo umrežavanje i profesionalno usavršavanje.