Crnogorski projekat “Vidra” (eng. “The Otter”, radni naziv: „Dolina spomenika“), reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, dobio je podršku Centra za kinematografiju Kosova, u kategoriji za podršku manjinskim koprodukcijama za 2022. godinu.

Projekat dugometražnog igranog filma “Vidra” produkcija je Artikulacija Filma iz Podgorice, a producent filma je Ivan Đurović. Koproducent sa Kosova je Buka Sh.P.K, a producent je Fatmir Spahiu.

“Vidra” je prethodno podržana od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursima za razvoj scenarija i razvoj projekta.

Podsjetimo da je ovaj projekat ranije, na “When East Meets West” forumu održanom u okviru Filmskog festivala u Trstu, nagrađen “Cannes Producers Network” priznanjem za najbolji pitch, u konkurenciji 22 selektovana projekta. Takođe, „Vidra“ je osvojila i glavnu nagradu CineLink koprodukcijskog marketa Eurimages Co-Production Development Award, među petnaest projekata selektovanih iz regiona Jugoistočne Evrope za CineLink koprodukcijski market 2020. “Vidra” je bila i dio prošlogodišnjeg izdanja „Ateljea“ („L’Atelier”) u okviru Kanskog filmskog festivala. Takođe, podržan je i od strane HAVC-a, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture Italije.