Fondacija za kinematografiju Sarajevo objavila je rezultate za sufinansiranje manjinskih bosanskohercegovačkih koprodukcija, među kojima je jedan projekat iz Crne Gore i jedna manjinska crnogorska koprodukcija.

Dugometražni igrani film „Zaliv“, reditelja Draška Đurovića, scenarista Draška Đurovića i Gordana Gocića, producentske kompanije Montenegro Max Film i koproducentske kompanije Udruženje Relative Pictures (BIH), podržan je u iznosu od 50.000,00 KM kao prvoplasirani na listi izabranih projekata.

Ovaj projekat je na prethodnim konkursima Filmskog centra podržan za sufinansiranje razvoja projekta i proizvodnju dugometražnih igranih filmova.

U obrazloženju stručnih konsultanata Filmskog centra navodi se da se „projekat „Zaliv“ na specifičan način poigrava motivima iz istorije Bokokotorskog zaliva i klasičnom fikcijom. Smješten u slikoviti prostor u kojem se sreću raznovrsne kulture i sudbine, vrlo jednostavan u svojoj naraciji i stilu, uz priču koja je tretirana na momente bajkoliko, projekat pokazuje kapacitete za komercijalni uspjeh na regionalnom, ali i internacionalnom nivou“.

Među dobitnicima sredstava našao se i projekat „Nebesa“, reditelja Srđana Dragojevića, koji je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija.