Na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje proizvodnje animiranih filmova iz 2022. godine, Filmski centar Crne Gore podržaće projekat pod nazivom „Kokošija basna, reditelja Mila Bešovića, producentske kompanije Taurus Production.  

To je rezultat Odluke Savjeta, na prijedlog stručnih konsultanata, koje su činili producentkinje Snežana Nikčević i Milena Dragičević, i animator, reditelj i producent Mladen Đukić.

Kako se navodi u obrazloženju, projekat „Kokošija basna“ je inovativan i zanimljiv film koji se bavi temom ogovaranja kao poroka i njegovog uticaja na pojedinca. U filmu se ogovaranje prikazuje kroz satiru i kombinovanu 2D animaciju, a glavni likovi su kokoške što simbolično predstavlja način na koji se negdje “narodski” govori o ljudima koji ogovaraju. Film je korektno budžetiran sa dobrim potencijalom za koprodukcije. Projekat je spreman za produkciju i zadovoljio je sve uslove iz konkursa. Reditelj ima iskustva u radu na formatima za djecu što ovom projektu daje posebnu vrijednost, a producentkinja je takođe iskusna u produkciji animiranih filmova. Projekat ima solidan potencijal za međunarodni uspjeh, a plan plasmana i promocije je dobro osmišljen i cilja festivale koji će doprinijeti njegovom daljem pozicioniranju kod domaće i regionalne publike. Na dobro izvedenu i prezentovanu priču, stručni konsultanti preporučuju pristup inovativnijim uglovima kamere i kadriranju kako bi se dodatno unaprijedila vizuelna privlačnost filma.

Odluka se nalazi na sljedećem linku.