Filmski centar Crne Gore podržaće ove godine pet projekata u kategoriji sufinansiranja filmova u proizvodnji. To je rezultat odluke Savjeta, na prijedlog stručnih konsultanata –  Zorana Živkovića, producenta, Jelene Filipović, producentkinje i Ivana Marinovića, reditelja.

Na osnovu odluke podržani su projekti: “Surogat za Vuda”, reditelja Senada Šahmanovića, “Posle zime”, reditelja Ivana Bakrača, “Čeka se…Godo”, reditelja Momira Matovića, “Mali čovjek u velikom kaputu”, reditelja Miloša Prodanovića i Mila Bešovića i “Soul of nature”, reditelja Slavka Klikovca.

Za projekat “Surogat za Vuda”, reditelja Senada Šahmanovića, stručni konsultanti su naveli da se radi o “brižljivo građenom filmskom projektu koji je višestruko značajan za crnogorsku kulturu. Osim nesumnjivog potencijala za festivalski i televizijski internacionalni uspjeh, film skreće pažnju na djelo i životni put jednog od najznačajnijih ličnosti iz istorije kinematografije ovih prostora – Dušana Vukotića”. Projekat “Posle zime”, reditelja Ivana Brakrača, ocjenjen je kao “iskren, intiman i suptilan autorski film koji, baveći se univerzalnom tematikom dilema mladih ljudi koji se nalaze na pragu odraslog doba, osvježava i crnogorsku i regionalnu kinematografiju i afirmiše nov potencijal crnogorskog glumišta. Film je svoj potencijal za internacionalni uspjeh izgradio još od faze razvoja scenarija učestvujući na Berlinale Talents-u a prošao je i Karlove Vari Works in Progress i obećava učešće na relevantnim svjetskim festivalima, uz dobar potencijal i za bioskopsku distribuciju”. Za projekat “Čeka se…Godo”, reditelja Momira Matovića, konsultanti navode da je u pitanju “novi kratkometražni dokumentarni projekat koji donosi jednu novu dimenziju lucidnosti proslavljenog crnogorskog autora Momira Matovića. Baveći se otkrivanjem spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici autor kroz isključivo filmska sredstva gradi upečatljivo djelo”. “Mali čovjek u velikom kaputu”, reditelja Miloša Prodanovića i Mila Bešovića, stručni konsultanti ocijenili su kao “kratkometražni animirani film koji kroz jednostavnu emotivnu premisu skreće pažnju na siromaštvo i nepravdu, a kroz studiozan pristup svakom kadru predstavlja film posebne i raskošne likovnosti”. Projekat “Soul of nature” ocjenjen je kao “nenarativni meditativni dokumentarno-eksperimentalni projekat koji potvrđuje veliku posvećenost autorskog tima da zabilježe do sad filmski neistraženu prirodu Crne Gore. Film bez riječi tematski fokus pronalazi sugestijom na ekologiju i prirodno bogatstvo koje traži nužnu zaštitu”.

Odluku možete pogledati ovdje.