Filmski centar Crne Gore podržaće pet projekata na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje manjinskih koprodukcija. To je rezultat Odluke Savjeta, na prijedlog stručnih konsultanata, koje su činili Dragutin Đurović, reditelj, Miloš Avramović, producent i Momčilo Otašević, glumac.

Na osnovu Odluke, podržani su sljedeći projekti: „Mraz“, u režiji Pavla Vučkovića, koproducentske kompanije Parangal Film, „Marko Kraljević“, reditelja Dejana Zečevića, koproducentske kompanije Bitter Frames Production, „Zalazak“, u režiji Miloša Jaćimovića, koproducentske kompanije Meander Film, „Bela nedelja“, reditelja Bojana Vuletića, koproducentske kompanije Artikulacija Film, i „U potrazi za Lotikom“, u režiji Irene Škorić, koproducentske kompanije Roundabout Production.

Stručni konsultantni su za projekatMraz”, između ostalog, naveli da je u pitanju „osvježavajuć i slojevit scenario koji se na promišljen i jedinstven način, kroz balkansku mitologiju, bavi temama trauma iz djetinjstva, strahova od intimnosti i suočavanja sa sobom.“ Projekat „Marko Kraljević“ je prema mišljenju konsultanata „uzbudljiv scenario uspješnog i nagrađivanog reditelja zasnovan na motivima epske narodne poezije o Marku Kraljeviću. Moderan i inovativan pristup obradi teme, uz korišćenje određenih motiva iz istorije i mitologije za građenje novog svijeta.“ Za projekat Zalazak” konsultanti navode da je u pitanju „veoma zanimljiv dugometražni dokumentarni film koji prikazuje jedan dan života u Institutu Simo Milošević. Jasna autorska vizija o istraživanju koncepta prolaznosti vremena, sa stilom filma koji je duboko atmosferičan i promišljen.“ Prema mišljenju konsultanata, Bela nedelja” je „uzbudljiv film uspješnog i iskusnog reditelja, kao i produkcijskog tima, što uliva sigurnost za kvalitetnu realizaciju. Napet i dinamičan projekat, uz moćan i slojevit scenario o odnosu oca i sina, porodice i sredine, kao i odnosu ljudi prema tragediji.“ Konsultanti za projekat U potrazi za Lotikom” navode da je u pitanju „kvalitetan scenario i tritment koji obrađuje lik i djelo Lotike Cilermajer, žene koja je Ivi Andriću poslužila kao inspiracija za istoimenu junakinju romana „Na Drini ćuprija“. Potentan projekat o uzbudljivoj životnoj priči i spajanju, „pravljenju mostova“ koji su nam neophodni na ovim prostorima.“

Odluka_sufinansiranje manjinskih koprodukcija