Filmski centar Crne Gore podržaće šest projekata na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje kratkometražnih igranih filmova u doba pandemije COVID-19.

To je rezultat Odluke Savjeta, na prijedlog stručnih konsultanata, koje su činili Ivan Marinović, reditelj, Bojana Radulović, producentkinja, Ivan Bakrač, reditelj, Maja Todorović, scenaristkinja i Senad Šahmanović, reditelj.

Na osnovu Odluke podržani su sljedeći projekti: “Mar”, u režiji Milorada Milatovića, producentske kompanije Giggling Goat Production, “Zakačka”, u režiji Slavena Sošića, producentske kompanije Natenane Production,  “Šta sad?”, u režiji Sare Đurović i Zvonimira Grujića, producentske kompanije Kino, “U tišini”, u režiji Bojana Stijovića, producentske kompanije Cut-Up, “Naročita svojstva”, u režiji Tamare Milošević, producentske kompanije Mimesis, “Ječam žela”, u režiji Andrije Mugoše, producentske kompanije KA Productions.

Film „Mar“, kako se navodi u obrazloženju, “priča je o komplikovanoj porodičnoj zajednici. Kvalitetno napisan scenario uz koherentnu i zrelu autorsku viziju predstavljenu u detaljno elaboriranoj rediteljskoj eksplikaciji koja ukazuje na promišljenost i jasnu viziju projekta”. Film „Zakačka“ je “urbana kriminalistička priča o Podgorici danas gdje život može da se promijeni u svakom trenutku. Rijedak spoj psihološke nijansiranosti i žanrovske preciznosti, uz vješto napisan scenario i dobro zaokruženu priču”. Film „Šta sad?“ je projekat “u čijem fokusu je slojevit odnos dva dječaka iz različitih socijalnih staleža, koji na zanimljiv način prati njihove prve korake u odrastanju. Projekat koji uključuje elemente iz aktuelne epidemiološke situacije i dobro korespondira sa narativom i savremenim društvenim kontekstom”. Film „U tišini“ je “projekat sa specifičnim osvrtom na jugoslovensku kinematografiju i njenu propast, koju produbljuje kroz današnju modernu stvarnost usljed situacije sa pandemijom COVID 19. Mlada žena koja je nekada bila kćerka jugoslovenskog bioskopskog kvalifikovanog kino-operatera, biva odbačena i otpuštena sa svog radnog mjesta čistačice, u momentu dok se sprema da zatraži bolji status na poslu”. Projekat “Naročita svojstva”, kako navode stručni konsultanti, “obrađuje temu u kojoj se umjetnost prepliće sa stvarnim životom, kroz tretman zločina i kazne, uz socijalno raslojavanje‚ dekadenciju i konzumerizam kao elemente koji nude potencijal za uzbudljiv psihološki triler”.  „Ječam žela“ je “priča o susretu starih ljubavnika čiji su trenutni životi okovani porodicama i tradicijom. Projekat jake vizuelnosti i tematske progresivnosti. Provokativan, bez banalnosti i uvredljivosti, psihološki i društveno iznijansiran, koji vješto pripovijeda o zabranjenoj ljubavi između divlje prirode i tradicije”.

Odluku možete pogledati na sljedećem linku.