Fondacija za kinematografiju Sarajevo objavila je Odluku o izboru korisnika sredstava za sufinansiranje filmskih projekata za 2019. godinu.

U kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija podršku je dobio i crnogorski projekat dugometražnog igranog filma “Sirin”, reditelja Senada Šahmanovića, koproducentske kompanije Dokument, za koji je izdvojeno 40.000,00 KM (približno 20.500,00 eura). Stručni žiri za dodjelu sredstava činili su Nedžad Ibrahimović (predsjednik žirija), Zlatko Topčić, Zoran Galić, Miro Barnjak i Ivo Krešić.

Projekat “Sirin” podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore za sufinansiranje razvoja projekta i produkcije, dok je nedavno dobio podršku i od strane Kosovskog kinematografskog centra u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Producent projekta je Veliša Popović (Cut-Up), dok scenario potpisuju Claudia Bottino i Senad Šahmanović.

Priča prati Natali, parišku advokaticu, koja se nakon dvadeset godina u inostranstvu vraća u Crnu Goru da osigura ispunjenje testamenta klijentkinje. Ovaj neobični slučaj nasljedstva polako prerasta u istragu o Natalinoj prošlosti i samoj sebi.