Crnogorski filmski projekat „Porodica na određeno vrijeme“ („Once Upon A Family“), reditelja Seada Šabotića i producentkinje Bojane Radulović, selektovan je za ovogodišnju radionicu EX ORIENTE Film Workshop.

Institut za dokumentarni film (The Institute of Documentary Film) objavio je 12 dokumentarnih projekata koji su prošli selekciju 18. izdanja Ex Oriente Film radionice, i to od čak 108 prijavljenih projekata.

Ex Oriente Film je trening program za filmske profesionalce koji je fokusiran na razvoj i finansiranje kreativnih dokumentarnih filmova sa područja centralne i istočne Evrope.

Tim eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, čine vodeći mentori Mikael Opstrup, Iikka Vehkalahti, Ivana Pauerová Miloševič, i Filp Remunda, kao i gostujući mentori Salomé Jashi, Emma Davie, Peter Kerekes, Giona A. Nazzaro, pomoći će selektovanim učesnicima radionice u procesu razvoja njihovih projekata.

Prva od tri jednonedjeljne radne sesije biće realizovana online i to od 22. do 27. juna ove godine. Druga radna sesija će se održati u Jihlavi u Oktobru, dok treća sesija je zakazana za mart 2021. U Pragu, Češka republika.

Selektovani projekat „Porodica na određeno vrijeme“ prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore. Ovaj debitanstki dokumentarni dugometražni film realizuje crnogorska producentska kompanija Code Blue Production iz Podgorice. Projekat je prošle godine predstavljen i u okviru Beldocs Academy Programa, na beogradskom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS.

Promatrajući živote psihofizički oboljelih osoba, film postavlja pitanje normalnosti u instituciji u kojoj su likovi odrasli, nalazili dom i ljubav.

Zvanična objava selektovanih učesnika radionice može se naći ovdje.