Za vrijeme trajanja CineLink Industry Days-a u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, direktori fimskih centara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore su 17. avgusta 2022. potpisali trogodišnji Memorandum o saradnji koji je nastao kao rezultat uspješno organizovanog prvog međunarodnog programa posvećenog regionalnim glumcima, podsticanju umrežavanja glumaca, te povećanju njihove mobilnosti i njihove prisutnosti u evropskoj filmskoj industriji.

Na inicijativu Filmskog centra Slovenije, prvi međunarodni program “ReActing as a Star” koji je okupio glumce, reditelje, casting direkore i talent agente održan je ove godine u Kranju (Slovenija, u sklopu 2. edicije filmskog festivala KRAFFT). Voditeljka programa je producentkinja Tina Hajon koja je osmislila ovaj projekat, pod sloganom ”Glumi lokalno, djeluj globalno”. Potpisivanjem Memoranduma o saradnji na ovom projektu, koji je prvi puta okupio sve regionalne filmske fondove, slogan je dobio potpuni smisao.

Potpisnici Memoranduma o ssradnji obavezali su se da će u naredne tri godine međusobno sarađivati s ciljem osnaživanja, unaprijeđenja i profesionalnog razvoja glumaca iz zemalja regiona.

“Drago mi je da je ideja koja se rodila u Slovenačkom filmskom centru uvjerila moje kolege iz regije koliko je ova suradnja važna. Potpisivanje memoranduma je samo potvrda koliko smo dobro organizirali prvo izdanje program “ReActing as a Star”. Do sada glumci nisu imali prave platforme putem kojih bi se predstavili sa ciljem povećanja vidljivosti njihovog rada i to ne samo u regionu već u Europi. Naša regija zaista ima talentirane gumce i upravo naša suradnja ponudit će mogućnost predstavljanja ali i mogućnost sticanja novih znanja i iskustava sa ciljem omugućavanja suradnje i izvan regionalne scene. ”- izjavila je Nataša Bučar, direktorica Slovenačkog filmskog centra.

“Potpisivanjem Memoranduma o suradnji između zemalja regije uvjeren sam da ćemo raditi na nekoliko polja te vjerujem da će prvenstveno nastati jača suradnja među glumcima i redateljima. Otvorenost i mogućnost rada izvan zemlje iz koje glumci dolaze dodatni je bonus za sve buduće učesnike” – naglasio je direktor Hrvatskog audiovizualnog centra Kris Maričić.

Zajednički cilj ovog partnerstva jeste kreiranje mogućnosti umrežavanja te povećanja prepoznatljivosti glumaca iz cijelog regiona.

“Sastajanje filmskih profesionalca iz zemalja regije predstavlja dobru prilika za realizaciju novih događaja koji će imati ulogu pokretača bitnih tema. Potpisivanjem ovog sporazuma obavezujemo se osigurati kontinuitet za rad, sa željom da budemo fokusirani na glumce, te casting direktore. Ovakve saradnje, siguran sam, daće doprinos našoj ali i regionalnoj kinematografiji” – dodaje Bojan Lazarevski, direktor Agencije za film Sjeverne Makedonije.

Jedan od potpisnika memoranduma buduće saradnje je i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije koji je iskazao i svoja očekivanja: ”Mi kao centri u svojim državama brinemo da izbalansiramo sve potrebe kinematografije, da uočimo šta bi trebalo da se promeni, gde da uložimo novac, kao npr. strukovno usavršavanje. Mislim da ćemo kroz ovaj program rada sa glumcima u periodu od nekoliko godina imati vidljive rezultate na filmskom platnu.”

Najmlađi centar koji će dati svoj doprinos poptpisom Memoranduma o saradnji je Filmski centar Crne Gore. “U ovoj saradnji smo najmlađi centar. Radosna sam što će naši glumci imati mogućnost da rade i sarađuju sa glumcima iz regiona na posve drugačiji način, da će se na taj način razvijati njihove vještine i da će i na taj način doprinjeti razvoju crnogorske kinematografije. Pomjeranje vlastitih profesionalnih i privatnih granica, biće izazov i zadovoljstvo, a sve kroz kontinuiran rad” – zaključila je direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović.