Balkans Beyond Borders (BBB) otvorio je poziv za prijave na 12. izdanje Festivala kratkog filma Balkans Beyond Borders. Ove godine, tema i slogan festivala je Skin to (Screen to) Skin.

 

Poziv se odnosi na sve filmske žanrove (igrane filmove, animacije, eksperimentalne i dokumentarne kratke filmove) u trajanju do 30 minuta.

 

Prihvatljive su prijave filmskih stvaralaca do 35 godina ili starijih, pod uslovom da je prijavljeni projekat njihov debitantski film; zatim, autora koji su porijeklom sa Balkana ili su njihovi filmovi balkanska produkcija, kao ifilmovi koji su povezani sa samom temom festivala.

 

Sve prijave za kratki film razmatra predselekcioni komitet, koji čine mladi profesionalaci iz filmske industrije, na taj način osiguravajući kvalitetan program, koji će pokrivati sve aspekte ovogodišnje teme. Konačni tim žirija dodijeliće nagradu BBB BEST FILM koja dobija 1.000 eura, kao i nagradu BBB FIRST ENTRY i tri posebna priznanja. Na kraju, ali ne najmanje važno, publika će glasati za svoj omiljeni film birajući tako dobitnika nagrade BBB AUDIENCE AWARD.

 

Balkans Beyond Borders Short Film Festival je jedini festival koji svake godine putuje u drugi grad i jedan je od rijetkih festivala kratkog filma koji se fokusira na balkanske zemlje. Festival pruža osnovu za izgradnju mostova između različitih aktera i podržava interakciju nove generacije umjetnika i različitih institucija koje balkansku kulturnu industriju promovišu na evropskom nivou. Jedinstvenost festivala se ogleda i uinspirativnim temama koje su različite svake godine, a čiji je cilj podizanje svijesti o savremenim pitanjima i trendovima kako bi se ojačao dijalog i znanje o regionu. Nakon deset različitih gradova na Balkanu i u EU u kojima je festival bio organizovan, gdje je predstavljeno preko 450 balkanskih i preko 260 nebalkanskih kratkometražnih filmova, sa učešćem više od 150 reditelja, gostujućih govornika, BBB ambasadora i lokalnihpartnera u svakom gradu, BBB festival kratkog filma je središte umrežavanja i saradnje među akterima u regionu. Ambasadorka Balkans Beyond Borders organizacije u Crnoj Gori producentkinja Danijela Radulović.

 

Podsjetimo da je crnogorski kratkometražni igrani film „Posjeta“, u režiji Đorđa Vojvodića i produkciji ABHO filma, nagrađen na BBB Short Film Festivalu, koji je prošle godine održan u Izmiru. Sljedeće BBB odredište biće Priština (Kosovo), gdje će se proširiti zajednica filmskih radnika, umjetnika, istraživača, novinara i partnera.

 

Rok za podnošenje prijava je 20. maj 2021. Detaljnije informacije mogu se pročitati ovdje.