Atelier Ludwigsburg-Paris 2019-2020 je jednogodišnji evropski program obuke za mlade producente i distributere, podržan od strane MEDIA programa Kreativne Evrope. Poziv za prijave upućen je kandidatima iz evropskih i neevropskih zemalja (do 20% učesnika) kako bi se podržali i mladi neevropski profesionalci koji planiraju raditi u Evropi, a koji time mogu da steknu i unaprijede svoje znanje i stručnost unutar evropske filmske industrije.

LA FEMIS i FILMAKADEMIE BADEN-WÜRTTEMBERG stvorili su zajednički program kontinuirane obuke, čiji je glavni cilj da ponudi novoj generaciji budućih producenata i distributera modele strategija u oblasti razvoja projekta, scenarija, finansiranja, produkcije, distribucije, marketinga i prodaje evropskih filmskih djela, posebno u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Selekcija razmatra prijave mladih profesionalaca koji su diplomirali na filmskim školama, imaju prethodno iskustvo u audiovizualnoj produkciji i koji nijesu stariji od 30 godina.

Program čine:
– Radionice, seminari i sastanci sa profesionalcima iz oblasti filma,
– Praktične studije slučaja,
– Aktivno prisustvo na filmskim festivalima Angers, Clermont-Ferrand, Berlin ili Cannes,
– Produkcija kratkog filmskog projekta.

Obuka se održava u Francuskoj, Njemačkoj i Engleskoj od početka oktobra do kraja avgusta i podijeljena je na 6 sesija: 2 sesije u Ludwigsburgu na Filmskoj akademiji BadenWürttemberg, 2 sesije u La Fémis u Parizu uz aktivno prisustvo jedne sedmice na filmskim festivalima, 1 sesija u Londonu na NFTS-u i 1 sesija u Berlinu tokom Berlinala.

Detaljnije informacije dostupne su na web stranici La Fémis.

Rok za podnošenje prijava je 31. maj 2019. godine.