BEAST – International Film Festival otvorio je poziv za prijave filmova namijenjen svim rediteljima i producentskim kompanijama iz Centralne i Istočne Evrope, filmskim stvaraocima istočnoevropskog porijekla širom svijeta, kao i filmovima međunarodnih filmskih stvaraoca sa fokusom na Centralno-istočni region Evrope,koji će biti dio zvaničnog takmičarskog programa šestog izdanja festivala koje će se održati od 27. septembra do 1. oktobra 2023. u Portu.

 

Filmove je moguće prijaviti za jednu od četiri kategorije:

East Wave – Sve vrste igranih filmova, ne dužih od 60 minuta uključujući uvodnu i završnu špicu

East Doc – Sve vrste dokumentarnih filmova, ne dužih od 60 minuta uključujući uvodnu i završnu špicu

experimentalEast – sve vrste eksperimentalnih filmova, ne dužih od 30 minuta uključujući uvodnu i završnu špicu

 

Ove godine, pored navedenih kategorija, festival će debitovati i sa novom selekcijom za  animirane filmove – AnimaEast (selekcija podrazumijeva sve vrste kratkih animiranih filmova, ne dužih od 30 minuta uključujući uvodnu i završnu špicu) koji će proširiti obim festivalskog dijaloga o različitosti izraza koje istražuju filmski stvaraoci iz Istočne i Centralne Evrope.

 

 

Podsjećamo da je na prošlogodišnjem izdanju festivala zemlja u fokusu bila Crna Gora, i tom prilikom portugalska publika je imala priliku da se upozna sa savremenom crnogorskom kinematografijom, kao i sa nekim crnogorskim filmskim klasicima. Pored toga, predstavljen je i program „Film in Montenegro“ kojim Filmski centar promoviše Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju.

 

Rok za prijave projekata je 10. jun, a više informacija o pravilima i uslovima učešća možete pronaći ovdje.  Za više informacija o festivalu kontaktirajte na info@beastfilm.pt