Martovski festival poziva na treće izdanje radionice za razvoj projekata igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova, autora i producenata koji u svom dosadašnjem radu nijesu realizovali dugometražni film. Internacionalni tim eksperata, blagovremenim promišljanjem filmskog izražavanja sa aspekta režije, produkcije i plasmana, imaće za cilj da razvije potencijal sedam odabranih filmskih projekata i pruži podršku profesionalnoj afirmaciji debitanata.

Rediteljsko-producentski timovi, dva najbolja projekta po izboru tutora, biće nagrađeni stipendijom za profesionalni razvoj i razvoj projekta.

Eksperti radionice pod nazivom Belgrade March Debut Workshop 2023 su: Jovana Nikolić, producentkinja (Prababa produkcija, RS), Andrijana Stojković, rediteljka i producentkinja (All Inclusive Films, RS) Sari Volanen, TV urednik (New Cinema YLE, FI).

Radionica se realizuje od 30. marta do 1. aprila 2023. godine u Domu omladine u Beogradu.

Prijave su otvorene za sve autore iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije, koji u svom dosadašnjem radu nijesu realizovali dugometražni igrani film, a koji prilikom prijave na konkurs podnesu na engleskom jeziku sljedeću dokumentaciju projekta na kojem rade:

  • naslovnu stranu sa kontakt podacima nosioca projekta,
  • logline,
  • sinopsis,
  • rediteljsku eksplikaciju i
  • biografije scenariste i reditelja sa linkovima sa prethodnim radovima.

Opciono, uz obaveznu dokumentaciju mogu da se dostave scenario ili tritment (u slučaju dokumentarnog filma), producentska eksplikacija, profil producentske kuće, vremenski plan realizacije, budžet i finansijski plan i mood pictures/mood board/teaser.

Radni jezik radionice je engleski.

Prijava je besplatna, a rok za prijavljivanje je 15. mart 2023. godine. Izbor učesnika biće objavljen najkasnije do 22. marta 2023. godine.

Prijave se podnose slanjem kompletne dokumentacije istovremeno na sljedeće email adrese: jovan.pantovic@martovski.rs i jovana.prababa@gmail.com

Festival je u mogućnosti da obezbijedi djelimične stipendije u vidu smještaja za učesnike radionice. Troškove ishrane i prevoza snose učesnici. Učesnici koji žele da apliciraju za pomenutu stipendiju potrebno je da to naznače u prijavi.