Friss Hús Budapest International Short Film Festival jedan je od najznačajnijih filmskih događaja u Mađarskoj. Festival upućuje poziv svim zainteresovanim autorima i producentima da prijave svoje debitantske igrane filmove u fazi razvoja, ali koji već imaju određenog producenta ili reditelja, za ovogodišnji programski segment Budapest Debut Film Forum.

Organizatori festivala za ovu godinu su najavili BDFF inicijativu koja će podstaći rad novih filmskih autora na putu do prvog filma. Program će se realizovati u martu mjesecu ove godine u Budimpešti.

Svrha Budapest Debut Film Foruma je da ponudi platformu filmskim rediteljima i producentima koji pripremaju svoj prvi film, za umrežavanje i razmjenu mišljenja sa svojim kolegama iz cijele regije Centralne i Istočne Evrope, te da dobiju korisne savjete od mentora programa.

Budapest Debut Film Forum prihvata prijave iz sljedećih zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Estonije, Mađarske, Makedonije, Kosova, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Rok za podnošenje prijava je 20. februar 2019. godine.

BDFF uključuje radionice, panele, individualne konsultacije sa mentorima, mogućnost umrežavanja i stvaranja temelja za nove saradnje.

Osam projekata će biti selektovano za ovaj programski segment Friss Hús Budapest International Short Film Festivala. Najbolji projekat po ocjeni mentora biće nagrađen sa 1000 eura.

Detaljnije informacije mogu se dobiti na zvaničnoj internet stranici, a prijavnom formularu može se pristupiti ovdje.