MAJOR DOCS festival dokumentarnog filma, koji se održava od 1. do 5. oktobra na Majorci (Španija), realizuje svoje šesto izdanje i otvara poziv za prijave projekata za rezidencijalni program CALMADOCS.

U okviru ovog industrijskog programa festivala, šest selektovanih autora i producenata biće u prilici da predstave svoje dokumentarne projekte pred filmskim stručnjacima iz oblasti dokumentarnog filma.

Rezidencija će se održati u seoskoj kući na Majorci od 26. septembra do 5. oktobra. Program predlaže “slow experience” koncept na selu u unutrašnjosti ostrva i daleko od smetnji. Cilj je rad na projektima u različitim fazama, čiji autori će dobiti smjernice i savjete, ne samo od mentora, već i od učesnika iz selekcije.

Rezidenciju će voditi Diana Toucedo, rediteljka i montažerka sa desetinama dugometražnih filmova nagrađenih na festivalima kao što su San Sebastián, Rotterdam, Semaine de la Critique de Cannes, IDFA. Ona kombinuje svoj rad kao montažer sa predavanjem i na master studijama kreativnog dokumentarca na Univerzitetu Pompeu Fabra i na Holandskoj filmskoj akademiji.

Tokom učešća na rezidenciji, učesnici i mentor će takođe obilaziti zanimljive lokacije na Majorci.

Učešće na CALMADOCS finalizovaće se 5. oktobra događajem na kojem će projekti biti javno predstavljeni u okviru festivala MajorDocs, pred selekcijom međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti, koju čine producenti, festivalski programeri i direktori međunarodnih festivala, uz nagradu od 1500 eura.

Rezidencija košta 4.000 eura po učesniku i uključuje registraciju za radionicu, smještaj i ishranu tokom boravka (od 26. septembra do 5. oktobra), akreditaciju MajorDocs-a i pristup svim profesionalnim aktivnostima festivala, predstavljanje projekta i prevoz od centra Palme do seoske kuće.

Detaljnije o kriterijumima selekcije, kao i kompletnom programu MajorDocs festivala, može se pronaći ovdje.