Cinekid fondacija objavila je poziv za prijave za Cinekid festival i Cinekid za profesionalce, koji će biti održan u Amsterdamu na jesen 2021.

 

Zainteresovani se mogu prijaviti na Cinekid Script LAB, šestomjesečni program obuke za scenariste filmskih projekta za djecu. Ovaj program obuke pokrenut je 2014. godine i priprema se za svoje sedmo izdanje koje će se održati tokom Cinekida za profesionalce u oktobru 2021. i na Berlinalu 2022.

 

Krajnji rok za prijave za je 1. jun 2021, a više informacija o ovom programu možete pronaći ovdje.

 

Poziv je otvoren i za Juniorski koprodukcijski market koji finansijerima, emiterima i producentima omogućava procjenu novih i inovativnih projekata za djecu u filmskom i televizijskom sektoru. Rok za prijavu filmskih i TV projekata u razvoju produžen je do 1. jula 2021. Propisi i obrazac za prijavu mogu se naći na ovoj stranici.

 

Tokom Juniorskog koprodukcijskog marketa biće dodijeljene dvije glavne nagrade:

 

  • Eurimages nagrada za koprodukcije u iznosu od 20.000 EUR za najbolji filmski projekt usmjeren na prikazivanje u bioskopu, koji mora biti zamišljen kao evropska koprodukcija između najmanje dvije države članice Eurimages fonda iz razloga koji nisu čisto finansijski.

 

  • Filmmore nagrada za post produkciju u iznosu od 5.000 EUR. Ova nagrada osmišljena je kako bi podstakla saradnju sa holandskim studiom za vizuelne efekte i post produkciju Filmmore.

 

Cinekid je najveći festival filmova za djecu na svijetu, čiji je cilj usmjeravanje njihovog filmskog razvoja, pomažući im da nauče kritički gledati na medije i proširujući njihov svjetonazor. Organizuje se u Amsterdamu i širom Holandije duže od 30 godina, a djeca uzrasta između 3 i 14 godina mogu gledati nove, neobične i upečatljive filmove i televizijske produkcije i upoznati njihove autore.

 

Za više detalja o prijavama i propisima možete se obratiti organizatoru na Email adresu profesional@cinekid.nl.