CIRCLE Women Doc Accelerator 2023 poziva 10 filmskih autorki (rediteljki i producentkinja) koje rade na kreativnim dokumentarnim filmovima u bilo kom stadijumu produkcije (od razvoja do rough cut-a) da se prijave za šesto izdanje ove međunarodne trening inicijative.

Uz snažnu podršku renomiranih stručnjaka i mentora iz područja dokumentarnog filma, odabrane učesnice će imati priliku da intenzivno rade na kreativnom razvoju svojih projekata, prošire svoju mrežu kontakta i predstave svoje projekte evropskoj i međunarodnoj filmskoj javnosti.

Kroz tri radna modula CIRCLE podstiče razvoj projekata, ali se takođe snažno fokusira na dijeljenje znanja i razvoj profesionalnih veština, sa ciljem povezivanja učesnica sa ostatkom filmske industrije i svjetski poznatim mentorima.

 

Program CIRCLE 2023 se sastoji od 3 modula u 3 različite zemlje. Svaki modul fokursira se na drugačiji ključni aspekt razvoja projekta.

Modul 01: jun 2023. (Grčka)

Detaljna analiza i kreativni razvoj projekata

Prvi modul fokusiran je na kreativni razvoj i temeljnu analizu projekata. Uz mentorstvo stručnih režisera, scenarista i producenata, svaki se projekat temeljno obrađuje kako bi se odredile njegove snage i potencijal. Eksperti su pozvani da učestvuju u radu uzimajući u obzir konkretne potrebe odabranih projekata. Kroz kombinaciju individualnih konzultacija sa grupnim radom i studijama slučaja, smisao ove faze rada je širenje percepcije učesnica o njihovim filmovima i osmišljavanje strategije za rešavanje potencijalnih izazova s kojima su se susrele na svom kreativnom putovanju. Sastavni dio ovog, ali i ostalih modula su i masterclassovi, filmske projekcije i druge aktivnosti.

 

Modul 02: septembar 2023. (mesto TBC)

Kreativni razvoj i pakovanje projekata

Osim kreativnog razvoja, drugi modul je posvećen strateškom planiranju i pakovanju projekata. Svaki projekat ima svoje posebne potrebe, i zato je cilj razviti i osmisliti individualizovane produkcijske i komunikacijske strategije, kako bi se podigla međunarodna vidljivost i finansijski potencijal projekata. Ovom prilikom, učesnice će raditi sa vodećim stručnjacima specijalizovanim za pakovanje projekata i filmski marketing, kao i međunarodne koprodukcije i druga filmsko-pravna pitanja.

Modul 03: januar 2024. (Trst, Italija)

Povezivanje u okviru When East Meets West / Trieste Film Festival

Treći modul nudi dodatno upoznavanje sa savremenim tendencijama, alatima i uvid u dokumentarno stvaralaštvo kroz WEMW industrijski program. Akcenat je na umrežavanju učesnica i predstavljanju projekata potencijalnim partnerima i finansijerima tokom WEMW.

Prijave se vrše ispunjavanjem online formulara, a rok za prijavu projekata je 24. februar 2023. godine. Rezultati selekcije biće poznati u aprilu.

Cijena participacije je 3600€ i pokriva pedagoške troškove, troškove smještaja i obroka tokom sva tri modula, kao i različite ponude partnera programa. CIRCLE Women Doc Accelerator može dodijeliti stipendije učesnicama kojima je potrebna pomoć. Izabrane učesnice konkurišu za nagrade koje će biti naknadno objavljene.

 

Detaljnije informacije i pojašnjenja mogu se dobiti putem mejl adrese info@doccircle.me.

CIRCLE Women Doc Accelerator je ekskluzivni jednogodišnji trening program koji je svake godine otvoren za 10 rediteljki i producentkinja. One dolaze u CIRCLE kako bi razvile dokumentarne projekte sa snažnim međunarodnim potencijalom, u bilo kojoj fazi razvoja. CIRCLE služi kao odskočna daska za podsticanje međunarodne saradnje i, kroz to, osnažuju se audiovizualne profesionalke da ostvare svoj puni, međunarodni potencijal. Glavna misija je osnaživanje žena u filmskoj industriji i povećanje vidljivosti autorki i rediteljki u široj Evropi i uopšte.