Institut za dokumentarni film u Pragu upućuje poziv za prijave na program EAST DOC Platform 2021, koji okuplja kreativne producente i autore dokumentarnih filmova u fazi razvoja, produkcije i postprodukcije.

Projekti koji se mogu prijaviti su dugometražni dokumentarni filmovi, dokumentarne serije i transmedia projekti (VR/AR) sa područja centralne i istočne Evrope.

EAST DOC platforma, koja je planirana za početak marta naredne godine, realizovaće se kroz tri segmenta: EAST DOC Forum, u okviru kog će biti predstavljeni dokumentarni projekti u fazi razvoja, EAST DOC Interactive koji predstavlja radioničarski dio Foruma i koji edukuje i priprema učesnike za predstavljanje projekata, a tu je i EAST DOC Market koji, putem jedan na jedan sastanaka, povezuje autore i producente dokumentarnih projekata u fazi postprodukcije sa profesionalcima iz ove oblasti.

Rok za podnošenje prijava je 13. novembar 2020. godine, a formular za aplikaciju se može naći ovdje.

EAST DOC 2021 program organizuje Institut za dokumentarni film u Pragu u partnerstvu sa One World International Human Rights Documentary Festivalom. Ovo je jedna od najznačajnijih platformi za koprodukcije, finansiranje i distribuciju dokumentarnih filmova sa područja centralne i istočne Evrope, koja je i u prethodnom periodu, iz godine u godinu povezivala dokumentariste sa evropskim i svjetskim producentima, distributerima, prikazivačima, programskim menadžerima festivala i brojnim drugim profesionalcima.

Podsjetimo da se među prošlogodišnjim učesnicima EAST DOC Platforme našao i crnogorski film „Poslednji nomad“, reditelja Petra Glomazića i Biljane Tutorov, svojevrsni dokumentarni vestern o dvije planinke, majci i njenoj usvojenoj ćerki, koje se svim snagama bore za očuvanje drevnog katuna i biosfere planine Sinjajevine.

Detaljnije o pozivu i pravilima za prijavljivanje na EAST DOC 2021 možete pročitati ovdje.