Ex Oriente Film, trening program za filmske profesionalce koji je fokusiran na razvoj i finansiranje kreativnih dokumentarnih filmova sa područja centralne i istočne Evrope, otvorio je poziv za sve zainteresovane da se prijave za učešće na ovogodišnjim radionicama.

 

Poziv se odnosi na kreativne dugometražne dokumentarne filmove i doku-serije u fazi razvoja ili rane produkcije.

 

Tokom tri jednosedmične sesije, koje će biti raspoređene u devet mjeseci, producenti i reditelji dobiće konsultacije i mentorstvo od preko 25 iskusnih filmskih radnika i eksperata iz industrije, i to iz oblasti razvoja projekta, produkcije, promocije i plasmana dokumentarnog filma. Među glavnim mentorima Ex Oriente radionica biće Iikka Vehkalahti, Mikael Opstrup, Ivana Pauerová Miloševičová i Filip Remunda.

 

 

Prva sesija, pod nazivom „Find Your Way – Vision, Space and Storytelling“, biće održana od 19. do 24. juna 2021. u online formatu, dok je druga, pod nazivom „Production and Story Development“, zakazana za oktobar, a završna, treća radionica, pod nazivom „Market, Here I Am!“ dio je East Doc Foruma i planirana je za mart 2022.

Rok za podnošenje prijava je 23. april 2021. godine.

Do navedenog datuma, zainteresovani se mogu prijaviti putem aplikacione forme, a ovdje se mogu naći pravila i lista zemalja koje mogu učestvovati.

Podsjećamo da je, prošle godine, za Ex Oriente radionicu bio selektovan crnogorski filmski projekat „Porodica na određeno vrijeme“ („Once Upon A Family“), reditelja Seada Šabotića i producentkinje Bojane Radulović.