Otvoren je poziv za prijave na program Going European, program obuke koprodukcija za pisce, koji su pokrenuli CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée, Francuska) u saradnji sa Series Mania (Francuska), Conecta Fiction Entertainment (Španija) i CineLink Industry Days – Sarajevo Film Festival (Bosna i Hercegovina) uz podršku Creative Europe MEDIA.

Program je pokrenut sa ciljem jačanja umjetničke saradnje između pisaca (scenarista, reditelja) i produkcije pravih međunarodnih live action TV serija. Obuka je osmišljena kao intenzivan jednogodišnji program u kojem će pet odabranih timova ući u pravne, regulatorne, ugovorne, uređivačke i industrijske izazove za koprodukciju međunarodnih serija. Kroz razmjenu najboljih praksi i umrežavanje među kolegama i stručnjacima iz industrije, program podstiče izgradnju kapaciteta za zajedničko pisanje, zajednički razvoj i koprodukciju. Obuka će se obnavljati i dobijati nove polaznike na godišnjem nivou, od 2023. do 2025. godine.

CNC će izabrati tri od pet timova, druga dva tima biraju Conecta Fiction Entertainment i Sarajevo Film Festival po sličnim kriterijumima.

Ovim pozivom CineLink Industry Days traži tim pisaca koji dolaze iz regiona bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija) sa ciljem da stimulišu svoju perspektivu za međunarodne serije. Tim mora biti sastavljen od dva predstavnika dvije različite nacionalnosti i koji mogu da pokažu prethodno iskustvo u pisanju / režiji ili obuku. Od kandidata se traži da dostave koncept serije (sinopsis, tritment i motivaciono pismo). Serija bi trebalo da bude u fazi razvoja, a prijava producentske komanije nije uslov. Izbor tima vršiće selekciona komisija CineLink Industry Days.

Fokus radionice je na unapređenju ličnih vještina učesnika, a ne na razvoju projekta. Projektu odabranom za učešće u Going European biće otvorena i prilika da se predstavi na prestižnom programu CineLink Drama Pitch tokom CineLink Industry Days-a u Sarajevu u avgustu 2024.

Rok za prijavu je 5. januar 2024. godine.

Detaljnije informacije mogu se pročitati ovdje.

 

 

Organizovan od strane Sarajevo Film Festivala i Balkan Documentary Centra, Docu Rough Cut Boutique predstavlja platformu namijenjenu dokumentarnim projektima u naprednoj fazi montaže.

Program se organizuje u tri radna modula: Sofija (april 2024.), Kluž (jun 2024.) i Sarajevo (avgust 2024).

Radionica podrazumijeva učenje u oblasti montaže, grupne sesije i individualne sastanke sa renomiranom ekspertima i profesionalcima iz oblasti dokumentarnog filma. Program se zaokružuje i završava na Sarajevo Film Festivalu gdje će pet projekata biti predstavljeno u okviru CineLink Industry Days industrijskog dijela programa i to pred donosiocima odluka sa svih strana Evrope i svijeta.

Rok za podnošenje prijava je 20. januar 2024.

Docu Rough Cut Boutique podržaće nove dokumentarne filmove i proširiti mogućnosti obuke, a prijava, između ostalog, podrazumijeva dostavljanje minimalno 60 minuta materijala. Program se realizuje na engleskom jeziku.

Detaljnije o pozivu možete pronaći ovdje.