MAJOR DOCS festival dokumentarnog filma, koji se održava od 3. do 7. oktobra na Majorci (Španija), realizuje program MajorDocsPitch, za projekte dokumentarnih filmova u razvoju.

U okviru ovog industrijskog programa festivala, pet selektovanih autora i producenata biće u prilici da predstave svoje projekte pred filmskim stručnjacima iz oblasti dokumentarnog filma.

Cilj programa MajorDocsPitch nije samo pronalaženje novih finansijskih izvora, već rad na poboljšavanju kreativnih mogućnosti projekta. Pripremu prezentacija selektovanih učesnika vodiće Brigid OShea, članica DAE (Documentary Association of Europe / Evropske asocijacije dokumentarnih filmova), koja će raditi sa učesnicima nekoliko dana prije finalne prezentacije.

Projekti odabrani za MajorDocsPitch takmiče se za nagrade, koje uključuju i konsultacije sa članovima DAE-a, jednogodišnju pretplatu na udruženje, konsultacije sa stručnjacima za distribuciju, ali i novčanu nagradu od 1500 eura.

Događaj će se održati 7. septembra, a rok za podnošenje prijava je 15. avgust 2023. godine.

Detaljnije o kriterijumima selekcije, kao i kompletnom programu MAJOR DOCS festivala, može se pronaći na sajtu https://majordocs.org.