39. Međunarodni festival Sarajevska zima tradicionalna je kulturno-umjetnička manifestacija koja se održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Festival će se 2023. održati se pod sloganon “ALEA IACTA EST”, a predstavlja susret umjetnika iz cijelog svijeta. Organizator festivala je Međunarodni centar za mir Sarajevo.

Program koji se sastoji od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, umjetničkih izložbi, panel diskusija, književnih događaja, arhitekture, video zapisa, programa koji predstavljaju kulturno nasljeđe i dječjih programa biće predstavljen na sljedećem izdanju Festivala. Programi Festivala održavaju se ne samo u pozorištima, galerijama, muzejima i koncertnim dvoranama u gradu, već i na Olimpijskim planinama, kako tokom Festivala, tako i u sklopu svečanosti otvaranja i zatvaranja.

Sarajevska zima poziva zainteresovane da od 7. februara do 21. marta 2023. godine predstave svoje ideje za sljedeću kreativnu radionicu koja se organizuje u sklopu projekta “Olimpijske igre kulture 2024”.

Festival organizuje prostor za realizaciju programa, lokalni prevoz (aerodrom – hotel), kao i medijsku promociju umjetnika, organizuje konferencije za štampu i medije i javne sastanke. Festival ne pokriva putne troškove umjetnika ili umjetničkih djela (ATA karnet).

Rok za podnošenje prijava je 11. novembar 2022. godine. Detaljnije informacije u vezi sa festivalom i procesom prijave mogu se dobiti ovdje ili putem mejlova sarajevowinter2019@gmail.com i ibrahim.spahic1@gmail.com.