MIDPOINT Shorts je trening program namijenjen filmskim autorima i producentima profesionalnih ili diplomskih kratkih filmova.

Selektuju se timovi koji se sastoje od scenariste, reditelja i producenta projekta kratkog filma u razvoju, koji će proći jednu online i dvije rezidencijalne radionice posvećene radu na scenariju i razvoju projekta.

Osim kreativnog razvoja i dramaturgije, MIDPOINT SHORTS nudi smjernice za produkcione strategije i strategiju distribucije, fokusira se na vještine prezentacije projekta, promociju, strategije finansiranja i slično.

Planirano je da se prva, online radionica realizuje od 29. septembra do 1. oktobra, dok će druga biti održana uživo, u Pragu, od 17. do 23. oktobra. Treća radionica je zakazana za januar 2022. godine, a plan je da bude održana u Trstu, jer se program vezuje za koprodukcijski forum When East Meets West (Triest Film Festival), gdje će selektovani projekti imati priliku da se predstave. Uz to će, po ulasku u fazu snimanja, učestvovati i na Focus WiP-u u okviru Cannes Court Métrage.

Rok za podnošenje prijava je 30. jun 2021. godine.