MIDPOINT Shorts je trening program namijenjen filmskim autorima i producentima profesionalnih ili diplomskih kratkih filmova.

Selektuju se timovi koji se sastoje od scenariste, reditelja i producenta projekta kratkog filma u razvoju, koji će proći jednu online i dvije rezidencijalne radionice posvećene radu na scenariju i razvoju projekta.

Osim kreativnog razvoja i dramaturgije, MIDPOINT SHORTS nudi smjernice za produkcione strategije i strategiju distribucije, fokusira se na vještine prezentacije projekta, promociju, strategije finansiranja i slično.

Planirano je da se prva, online radionica sa konsultacijama realizuje od 16. do 18. avgusta, druga od 30. avgusta do 1. septembra, dok će treća biti održana uživo, u Brnu, od 16. do 22. oktobra. Četvrta radionica je zakazana za januar 2024. godine, a plan je da bude održana u Trstu, jer se program vezuje za koprodukcijski forum When East Meets West (Triest Film Festival), gdje će selektovani projekti imati priliku da se predstave. Uz to će, po ulasku u fazu snimanja, učestvovati i na Focus WiP-u u okviru Cannes Court Métrage.

Rok za podnošenje prijava je 6. jul 2023. godine.