Otvoren je poziv za prijave na Motovun Film Festival, a zainteresovani autori i producenti filmova iz regiona mogu se prijaviti do 15. maja 2020. godine.

 

Motovun Film Festival dijeli sudbinu svjetskih festivala filma i neizvjesnost hoće li se stvoriti uslovi za projekcije pred publikom. Odgovornost prema zdravlju posjetilaca u ovom je trenutku na prvom mjestu, pa se istovremeno pripremama online izdanje festivala.

 

Prijaviti se mogu filmovi u trajanju do dvadeset minuta koji su završeni nakon 1. januara 2019. godine uz uslov da film nije imao hrvatsku premijeru. Selektori programa odabraće 20 naslova koji će biti prikazani u takmičarskom dijelu  festivalskog programa.

Motovun Film Festival jedan je od partnerskih festivala u dodjeli nagrade za najbolji kratki film Evropske filmske akademije, pa će najbolji evropski film iz programa po odabiru festivalskog žirija biti jedan od 25 filmova koji ulaze u konkurenciju za najbolji kratkometražni film godine koju dodjeljuje upravo Evropska filmska akademija (EFA).

Motovun Film Festival nudi i novčanu nagradu za najbolji kratkometražni film u vrijednosti od 1000 eura.

 

U cilju promocije domaćih i regionalnih filmova i autora, Motovun Film Festival otvara mogućnost prijave filmova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije bez naknade za prijavu.

 

Pravilnik programa “Motovunski kratki” može se pronaći ovdje, dok se prijava može ispuniti na sljedećem linku: https://filmfreeway.com/MotovunFilmFestival .