Filmski centar Crne Gore, u saradnji sa MEDIA Deskovima iz Hrvatske, Austrije i Grčke, kao i sa Festivalom mediteranskog filma Split, organizuje radionicu pod nazivom „Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište?“ koja će se održati od 15. do 17. juna u Splitu, dok će se završni Pitching forum održati 18. juna u Kinoteci Zlatna vrata.

 

Rok za prijave je 29. maj, dok će za učešće biti odabrano do 8 projekata iz Crne Gore, Austrije, Hrvatske i Grčke. Učesnicima radionice koji nisu iz Splita biće pokriveni troškovi smještaja i boravka.

 

Radionica će ponuditi smjernice filmskim profesionalcima, prije svega rediteljima i scenaristima, te adekvatne odgovore na pitanja o najboljim načinima pripreme i prezentacije svog projekta stručnoj javnosti – producentima, distributerima, agentima prodaje, ali i široj javnosti – publici.

 

Radionica je namijenjena filmskim profesionalcima i studentima filmskih odsjeka, prije svega rediteljima i scenaristima, s fokusom na projekte kratkometražnih igranih ili dokumentarnih filmova (uz uslov da su svojom tematikom vezani za Split ili Mediteran, odnosno da se snimaju u Splitu ili njegovoj okolini).

 

Za realizaciju radionice zadužena je iskusna i renomirana njemačka filmska producentkinja Roshanak Behesht Nedjad. Behesht Nedjad je članica Evropske i Njemačke filmske akademije, te mentorka najpoznatijeg evropskog edukativnog programa za filmske producente EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs.

 

Prijave moraju sadržati:

biografiju (maksimalno 1 str.);
• fotografiju;
• sinopsis (maksimalno 1 str.);
• logline (3 rečenice);
• finansijski plan (ako se uz reditelja/scenaristu prijavljuje i producent), odnosno okvirni iznos budžeta filma (ako se samostalno prijavljuju reditelj/scenarista);
• redateljsku eksplikaciju;
• odgovor na pitanje „Ko je vaša ciljana publika i zašto?“.

 

Prijava i sav traženi materijali, kao i cjelokupna radionica, održaće se na engleskom jeziku.

 

Tražene materijale je potrebno dostaviti na email adresu: info@fccg.me , sa naznakom „Prijava za pitching radionicu“ najkasnije do 29. maja 2023. do 17 sati. Odabrani polaznici će najkasnije do 2. juna 2023. biti obavješteni o svom statusu i dobiti dalja uputstva za pripremu.

 

Odluku od najboljem projektu donijeće tročlani žiri u sastavu: Roshanak Behesht Nedjad (In Good Company), Christina Pelekani (Endorphin Film Sales) i Martina Petrović (MEDIA Desk Hrvatske). Naglašavamo i to da je firma „Uje“ obezbijedila novčanu nagradu u iznosu od 1,500 eura za najbolji pitching.