Ovogodišnje, 18. izdanje Zagreb Film Festivala, održaće se od 8. do 15. novembra i već tradicionalno u svom će takmičarskom programu predstaviti filmove novih međunarodnih i regionalnih autora.

U sklopu programa Industrija, po deveti put će se održati radionica “Moj prvi scenario” za koju su otvorene prijave za učešće. Radionica je namijenjena filmskim autorima koji pripremaju scenario za svoj prvi dugometražni igrani film.

Rok za podnošenje prijava je 20. avgust 2020. godine.

Od pristiglih prijava biće odabrano ukupno šest učesnika/ca radionice: dva iz Hrvatske, četiri iz Evrope, uključujući one iz zemalja članica potprograma MEDIA (Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska). Radionica će se održati tokom trajanja 18. izdanja Zagreb Film Festivala.

Cilj radionice je pomoć mladim autorima u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz mentorstvo dva skript doktora, Antonija Nuića i Ognjena Sviličića. Uz intenzivan program praktičnog rada, sa akcentom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi, mladim filmskim autorima će se nastojati pomoći da što uspješnije dovrše svoje scenarističke radove. Najbolji projekat radionice, po izboru mentora, biće nagrađen sa dodatnih 6 mjeseci online mentorstva po završetku radionice.

Radionica je besplatna za sve polaznike, a više informacija o prijavama možete pronaći na linku: http://zff.hr/moj-prvi-scenarij-prijave/

Radionicu suorganizuju ZFF Društvo hrvatskih filmskih reditelja (DHFR). Na prethodnih osam izdanja radionice učestvovalo je ukupno 48 projekta iz različitih evropskih država.