ScripTeast program za scenariste iz centralne i istočne Evrope organizuje svoje 14. izdanje i upućuje poziv za prijave filmskih projekata.

Ovogodišnji ScriptTeast omogućiće scenaristima da, u okviru osmomjesečnog kursa, razvijaju scenarije za dugometražne igrane filmove, a sve pod mentorstvom svjetski priznatih profesionalaca iz oblasti filma. ScriptTeast ima za cilj da unaprijedi scenarije, usmjeri ih na međunarodne finansijere, planira distribuciju i marketing projekta.

Prošle godine je ScriptTeast selektovao i scenario “Živi i zdravi” (Forever Hold Your Peace) crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića, koji će uskoro biti predstavljen na Kanskom festivalu, gdje se za učesnike ScriptTeast programa dodijeljuje nagrada “Krzyzstof Kieslowski” nakon finalne prezentacije projekata. Projekat “Živi i zdravi” je dobio sredstva za razvoj scenarija i razvoj projekta na konkursima Filmskog Centra Crne Gore.

Prva sesija ScriptTeast-a se odvija u oktobru 2019. u Sterdinu (Poljska), gdje će se učesnici susresti sa renomiranim rediteljima, producentima i scenaristima. Nakon toga slijede online konsultacije, a dodatne sesije biće kombinovane sa promocijom projekata i njihovih autora, a u okviru međunarodnih filmskih festivala u Berlinu i Kanu (2020).

Rok za prijave projekata je 31. jul 2019. Prijave se podnose na engleskom jeziku.

ScripTeast organizuju Polish Independent Film Foundation, a program je kofinansiran od strane Creative Europe – MEDIA, Poljskog filmskog instituta, Fonda za promociju kulture Ministarstva kulture i kulturne baštine Poljske, Apple Film Production-a.

Detalnije informacije mogu se dobiti putem mejla: dorota.zawadzka@scripteast.pl ili na zvaničnoj internet stranici www.scripteast.pl .