SOFA – School of Film Advancement upućuje poziv za prijave filmskih radnika, menadžera, preduzetnika u kulturi i drugih kreativaca sa jedinstvenim idejama za nove audiovizuelne projekte.

 

Osmo izdanje SOFA škole okupiće osam učesnika koji će biti obučeni da u različitim kreativnim formama dopru do domaćih i međunarodnih filmskih gledalaca, a ujedno će im biti pružena mogućnost međunarodnog umrežavanja. Uz pomoć iskusnih predavača, polaznici SOFA-e dobiće obuku koja će im omogućiti lakšu i efikasniju realizaciju projekata na kojima rade.

 

Podsjećamo da je na prošlogodišnjem izdanju SOFA-e selektovan i crnogorski projekat “Snovi na platnu”, Drite Llolle, direktorice Seanema Film Festivala.

 

Tokom ovogodišnjeg rada podijeljenog u faze, SOFA škola će kroz tri radionice i online učenje biti raspoređena na sljedeći način, a u skladiu sa mjerama za prevenciju širenja pandemije Covid-19:

  • radionica u Varšavi – od 16. do 21. avgusta 2020. godine,
  • radionica u Tbilisiju – april 2021. godine
  • radionica u Viljnusu – jun 2021. godine

 

SOFA očekuje prijave profesionalaca sa prethodnim iskustvom u oblasti menadžmenta u kulturi koji dolaze iz centralne i istočne Evrope, centralne Azije, republika Južnog Kavkaza, Grčke, Izraela, Njemačke ili regiona MENA.

 

Predloženi projekti mogu uključivati ​​osnivanje filmskog festivala, filmskog fonda, komisije, platforme za digitalnu distribuciju, bioskope, filmske muzeje i arhive, projekte u vezi sa autorskim pravima, štampani ili online filmski časopis, VoD platforme, inicijative za obuku ili druge kreativne i inovativne projekte iz oblasti upravljanja filmskom kulturom.

 

Ove godine SOFA otvara i radionice za projekte iz oblasti gejminga, interaktivne forme i VR.

 

Aplikacije se šalju na mejl adresu office@joinsofa.org do 10. juna 2020. godine.

 

Detaljnije informacije mogu se naći na zvaničnom sajtu www.joinsofa.org ili Facebook stranici SOFA.

 

SOFA – School of Film Advancement je projekat Filmplus gUG (Berlin) i Instituta za demokratske promjene (Tbilisi), finansiran od strane njemačkog Federalnog deska za spoljnu saradnju / saradnju civilnog društva i Creative Europe – MEDIA Programa Evropske unije. Pored toga, poljsku radionicu 2020. godine finansiraće: Poljski filmski institute, SDPZ (Fondacija za poljsko-njemačku saradnju), a litvansku radionicu finansira Filmski centar Litvanije. Strateški partneri su Goethe-Institut, EAVE i Midpoint.