Sarajevo Film Festival poziva talentovane filmske autore i producente, te filmske kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, da se prijave na petnaesto izdanje programa Talents Sarajevo, koji će ove godine biti održan pod tematskim naslovom BRAVE.

Talents Sarajevo će se i ove godine realizovati u okviru 27. Sarajevo Film Festivala, koji će se biti održan od 13. do 20. avgusta 2021. Talents Sarajevo će okupiti perspektivne reditelje, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Jermenije, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske.

Ovogodišnja tema BRAVE problematizuje činjenicu da ni svijet filma nije imun na razne oblike nejednakosti, diskriminacije i zloupotrebe moći. Ti mračni aspekti filmske industrije dugo su bili ignorisani, ili čak prećutno prihvaćeni kao njeni neizbježni i prirodni elementi. Dok mnogi filmski radnici nastavljaju hrabro upozoravati na društvene probleme, sistemski problemi unutar same filmske industrije često ostaju van fokusa njihove kritike. Ovogodišnjim izdanjem Talents Sarajevo želi odati priznanje za hrabrost upravo onim profesionalcima i inicijativama koji su pokazali da su te dvije kritike neodvojive, te su se suprotstavili zloupotrebi moći u svijetu filma.

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. I svojim petnaestim izdanjem, Talents Sarajevo nastavlja da nudi bogat izbor masterklasova, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija, kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.

Rok za prijave je 30. jun 2021.

Više informacija i prijavni obrazac možete pronaći ovdje.