Šesnaesto izdanje Talents-a Sarajevo, prestižnog programa Sarajevo Film Festivala pokrenutog u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, ove godine se održava na temu Dis/Content.

Talents Sarajevo poziva talentovane filmske reditelje, producente, glumce, scenariste, snimatelje, montažere i filmske kritičare da apliciraju za program koji će se ove godine održati od 13. do 18. avgusta.

Poziv je otvoren za prijave iz Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Jermenije, Kipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Turske, te, po prvi put, Ukrajine.

Ovogodišnje izdanje će tematski adresirati savremeni pojam “sadržaja” (content), koji dominira sferama umjetnosti, medija i zabave u digitalnoj, Web 2.0 epohi. Već sam naslov Dis/Content, koji igrom riječi spaja sadržaj i nelagodu (discontent), kritički pristupa ovom složenom pojmu, istovremeno i sveprisutnom i neuhvatljivom. Serija masterklasova, radionica, predavanja, diskusija i projekcija funkcionisaće kao forum za pažljivo istraživanje “sadržaja” i njegovih efekata, posebno onih koji ugrožavaju film i audio-vizuelnu industriju uopšte.

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u vodeće regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. U vremenima koja nastavljaju biti izazovna iz cijelog niza političkih i ekonomskih razloga, Talents Sarajevo će nastaviti pružati bezrezervnu podršku talentovanim profesionalcima na početku karijere.

Rok za podnošenje prijava je 31. maj 2022. godine.

Više informacija može se naći na www.sff.ba.

28. izdanje Sarajevo Film Festivala biće održano od 12. do 19. avgusta 2022.