Otvoren je poziv za prijave na VARAN BALKAN – NOVI SAD 2023, radionicu dokumentarnog filma, u organizaciji Varan Balkan i Ateliers Varan Paris, Instituta za razvoj publike Novi Sad i Doma omladine Beograda.

Tokom trajanja ove intenzivne radionice, 10 učesnika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori. Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, pronalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu. Montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) će omogućiti uvid u važan odnos između autora i montažera.

Prijaviti se mogu svi koji žele da steknu početno iskustvo u snimanju dokumentaraca i svi koji žele da obnove ili preispitaju svoj rad i pristup snimanju dokumentaraca.

Poznavanje tehnike snimanja filma nije neophodno. Radni jezici radionice su: engleski, francuski i lokalni. Obavezno je poznavanje engleskog jezika, a prijave se odnose na lica starija od 18 godina, koji su državljani sljedećih zemalja: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Albanija.

Broj učesnika je ograničen na 10, a radionica je besplatna – sve troškove pokrivaju partneri ovog projekta.

Varan Balkan 2023 održava se od 22. 5. do 9. 07. 2023.  u Institutu za razvoj publike (Salon u Radničkoj), Radnička 27, Novi Sad i Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Kosovska 33, Novi Sad.

 

 

Selekcija kandidata se vrši u dve faze. Prva faza je podnošenje pisane prijave u kojoj se nalaze: CV; kratka biografija, slobodna forma, 2 strane; kao i tekst dužine jedne strane sa ili bez fotografije na jednu od sledećih tema:

  • Opišite neko mjesto
  • Opišite neki trenutak iz života
  • Opišite svoj komšiluk
  • Popunjen formular za prijavu – ovdje

Sav materijal se šalje na mejl adresu varan@domomladine.org sa kompletnim podacima za kontakt. Sav materijal mora biti na engleskom jeziku.

Kandidatima koji prođu u drugu fazu biće zakazan termin za razgovor prije konačnog prijema. Razgovor će se obaviti ili lično u Beogradu, ili telefonom, ili putem Zoom aplikacije. Razgovor sa kandidatima za finalnu selekciju biće obavljen između 10. 5. i 15. 5. 2023.

Projekat su podržali: Filmski centar Srbije, Institut français de Serbie, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Beograd, Grad Novi Sad, Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Akademija umetnosti u Novom Sadu.