Otvorene su prijave za učešće na radionici VARAN Balkan, tokom koje će deset učesnika biti u prilici da savlada osnove snimanja dokumentarnog filma i načini prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori.

Radionica dokumentarnog filma VARAN Balkan biće održana od 20. novembra 2023. do 28. januara 2024. godine u Mostaru.

Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu. Montaža, uz asistenciju profesionalnih montažera, omogućiće uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.

Poziv se odnosi na sve koji žele da steknu početno iskustvo u snimanju dokumentarnog filma i svega što proces podrazumijeva, ali i jna sve koji žele da obnove ili preispitaju svoj rad i pristup snimanju. Poznavanje tehnike snimanja filma nije neophodno.

Radni jezici radionice su: engleski, francuski i lokalni. Obavezno je poznavanje engleskog jezika, dok je raspon godina kandidata od 18 do 35 godina, te da dolaze iz sljedećih zemalja: Srbija, Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Albanija.

Radionica je besplatna, jer sve troškove pokrivaju partneri ovog projekta.

Selekcija kandidata se vrši u dvije faze. U prvoj fazi podnosi se pisana prijava u kojoj se nalaze:

– CV, Kratka biografija, slobodna forma, 2 strane

Tekst dužine jedne strane sa ili bez fotografije na jednu od sledećih tema:
Opišite neko mjesto
Opišite neki trenutak iz života
Opišite svoj komšiluk

– Popunjen formular za prijavu – nalazi se ovdje: Formular Varan Balkan radionica Mostar

 

Sav materijal se šalje na mejl adresu info@varanbalkan.rs sa kompletnim podacima za kontakt. Sav materijal mora biti na engleskom jeziku.

Kandidatima koji prođu u drugu fazu biće zakazan termin za razgovor prije konačnog prijema. Razgovor će se obaviti ili lično ili telefonom ili putem Zoom aplikacije.

Rok za podnošenje prijava je 18. septemabar 2023.

Iza organizacije radionice stoje: Varan Balkan, Artum Mostar” i Atelje Varan Pariz, dok su podršku pružili: Ambasada Francuske, Fondacija za kinematografiju Federacije Bosne i Hercegovine, Grad Mostar, Grad Beograd, Dom omladine Beograda, Fransuski institut Beograd, Francuski institut u Bosni i Hercegovini, Francuski institut Mostar.