Međunarodni filmski festival Visions du Réel, koji će biti održan od 7. do 17. aprila 2022. godine u Nionu (Švajcarska), poziva zainteresovane filmske profesionalce da se prijave za programe narednog, 53. izdanja.

 

Visions du Réel Industry je jedan od važnijih industrijskih događaja u Evropi, koji nudi širok spektar mogućnosti umrežavanja i razvoja međunarodnih projekata za filmske profesionalce. VdR–Industry bira i promoviše filmove u različitim fazama produkcije, dajući filmskim stvaraocima i producentima prostor za predstavljanje projekta pred donosiocima odluka i potencijalnim partnerima.

 

Za novo izdanje VdR-Industry, traže se jedinstveni i originalni projekti koji kombinuju umjetničke ambicije i visok vizuelni kvalitet.

 

U okviru segmenta VdR–Pitching koji predstavlja svojevrstan međunarodni koproducijski forum za kreativne dokumentarce, biće selektovano 15 projekata u fazi razvoja, koji će imati priliku da se predstave i povežu sa potencijalnim koproducentima i finansijerima.

 

U okviru segmenta VdR–Work in Progress biće predstavljeno osam selektovanih filmova u završnoj fazi produkcije. Producenti ovih filmova biće u prilici da pronađu nove međunarodne partnere za fazu finalizacije projekta – postprodukciju, distribuciju, prodaju, festivalska predstavljanja i sl.

 

Segment VdR–Rough Cut Lab selektovaće četiri tima koji rade na kreativnim dokumentarnim filmovima, a u završnoj su fazi. Timovi će predstaviti “rough cut” materijal iskusnim profesionalcima i mentorima iz industrije, da bi dobili komentare, sugestije i savjete u vezi sa finalizacijom projekata. Ideja je da se, kroz radionice, timovima posebno pomogne u dijelu montaže filmova.

 

Rokovi za podnošenje prijava su 8. novembar i 17. decembar 2021. godine.

 

Detaljnije o pozivima, uslovima i načinu prijave možete pročitati ovdje.