Ovogodišnje, 19. izdanje Zagreb Film Festivala održaće se od 14. do 21. novembra i u okviru takmičarskog programa će predstaviti filmove novih autora.

ZFF je od samog početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se takmičili reditelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sophije Coppole.

I ove godine, uz glavni takmičarski program, publika će moći ispratiti neke stare i neke nove filmske programe, a program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstaviće niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima i svim zainteresovanima za različite aspekte filmske proizvodnje.

Rok za podnošenje prijava je rok je 27. septembar 2021.

Detaljnije o uslovima za prijavu može se pročitati ovdje.

U sklopu Industrije, deseti put će se održati i radionica Moj prvi scenarij, za koju su takođe otvorene prijave. Radionica je namijenjena mladim autorima koji pripremaju scenario za svoj prvi dugometražni igrani film.

Rok za podnošenje prijava je 20. avgust 2021. godine, a od pristiglih prijava će biti odabrano ukupno šest učesnika/ca radionice. Radionica će se održati tokom 19. izdanja Zagreb Film Festivala.

Cilj je radionice je pomoći mladim autori(ca)ma u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz vođstvo dvojice script doctora Antonija Nuića i Ognjena Sviličića. Uz intenzivan program praktičnog rada, s naglaskom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi, učesnicima će se pomoći da što uspješnije dovrše svoje scenarističke radove. Najbolji projekat po izboru mentora biće nagrađen sa dodatnih 6 mjeseci online mentorstva po završetku radionice.

Radionica je besplatna za sve polaznike, a više informacija o prijavama možete pronaći na sljedećem linku.

Radionicu suorganiziraju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih reditelja (DHFR). Do sada su u sklopu programa Zagreb Film Festivala prikazana tri filma čiji su scenariji razvijani na radionici Moj prvi scenarij. To su Žaba Elmira Jukića, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević i Teret Ognjena Glavonića.

Zagreb Film Festival podržali su Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe, Zaklada “Kultura nova”, te Turistička zajednica grada Zagreba.

Festival organizuje Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.