ZagrebDox – International Documentary Film Festival otvorio je poziv za prijave filmova za svoje 19. izdanje, koje će biti održano od 26. marta do 2. aprila 2023. godine.

ZagrebDox je međunarodni festival dokumentarnog filma, koji se svake godine organizuje u Zagrebu početkom proljeća. Nastao je 2005. godine i od tad nastoji da svake godine donese najnovije kvalitetne dokumentarne naslove publici i filmskim profesionalcima iz ove oblasti.  Cilj festivala je, takođe, da promoviše naionalnu produkciju dokumentarnog filma, kao i da podstakne regionalnu i evropsku saradnju i pomogne iniciranje novih koprodukcija. ZagrebDox je jedan od European Film Awards-qualifying festivala za dokumentarne filmove.

Za učešće u takmičarskoj selekciji ZagrebDox-a potrebno je da film nije prethodno prikazan u Hrvatskoj (hrvatska premijera), dok se za druge selekcije ovaj kriterijum uzima kao prednost, ali ne i nužan uslov.

Festival, pored takmičarske selekcije, ima i zvanični program, retrospektivni i specijalne tematske programe.

Poziv se odnosi na dokumentarne filmove nastale nakon 1. januara 2022. godine. Rok za podnošenje prijava je 30. novembar 2022. godine. 

Detaljnije o pozivu možete pročitati ovdje.