ZagrebDox – International Documentary Film Festival otvorio je poziv za prijave na program ZAGREBDOX PRO, koje će biti održan od 15. do 20. aprila 2024. godine.

ZAGREBDOX PRO je petodnevni program koji okuplja autore dokumentarnih filmova, koji će kroz analizu svojih predstavljenih projekata, dobiti preporuke i sugestije za dalji razvoj. Osim toga, program nudi jednogodišnje online mentorstvo, studije slučaja, grupne i individualne diskusije, predavanja, posebne projekcije filmova i okrugle stolove.

Iako je do prije nekoliko godina izgledalo da su dokumentarne serije u nestabilnoj situaciji na televizijskim ekranima, brži razvoj streaming usluga, kao i društvenih mreža dao je ovim formama novi zamah. Zanimljivo je da se tokom tog perioda razvio niz novih formata, a posebno onih na društvenim mrežama – YouTube i TikTok, kao i veliki komercijalni projekti na svim svjetskim streaming platformama.

Učesnici će razmjenjivati znanje i iskustva s vrhunskim evropskim, globalnim i hrvatskim stručnjacima u oblasti produkcije, distribucije i promocije dokumentarnih filmova, s posebnim fokusom na ograničene dokumentarne serije. Režiseri i producenti mogu učestvovati u radionici.

ZagrebDox Pro pomoći će učesnicima u:

  • Individualnom radu na razvoju njihovih projekata uz renomirane stručnjake za dokumentarne filmove
  • Dobijanju “druge stručne ocjene” od stručnjaka iz oblasti koje nijesu nužno povezane, ali su bliske produkciji dokumentarnih filmova
  • Učenju putem studija slučaja uspješnih ograničenih dokumentarnih serija
  • Povezivanju s kolegama iz različitih okruženja
  • Informisanju o najnovijim tehnološkim dostignućima
  • Promociji njihovih projekata tokom produkcije i nakon završetka.

Pravila za prijavljivanje mogu se pronaći ovdje. Prijave su besplatne, a rok za podnošenje prijava je 31. januar 2024. 

 

ZagrebDox je međunarodni festival dokumentarnog filma, koji se svake godine organizuje u Zagrebu početkom proljeća. Nastao je 2005. godine i od tad nastoji da svake godine donese najnovije kvalitetne dokumentarne naslove publici i filmskim profesionalcima iz ove oblasti.  Cilj festivala je, takođe, da promoviše naionalnu produkciju dokumentarnog filma, kao i da podstakne regionalnu i evropsku saradnju i pomogne iniciranje novih koprodukcija. ZagrebDox je jedan od European Film Awards-qualifying festivala za dokumentarne filmove.